Ogórki małosolne to jeden z polskich przysmaków. Ich charakterystyczny smak – coś pomiędzy ogórkiem świeżym a kiszonym – podbija serca wielu smakoszy. Ich przygotowanie wcale nie jest takie trudne. Ważne po prostu, aby wiedzieć, jak stworzyć odpowiednią do nich zalewę. Później pozostaje już tylko czekać na efekty!
Ile soli do ogórków?
W produkcji ogórków małosolnych istotny jest czas kwaszenia (znacznie krótszy niż w przypadku kiszonych) oraz ilość użytej soli. Szczególnie ten drugi element jest niezwykle ważny. Ile zatem użyć soli do zrobienia ogórków małosolnych? Przyjmuje się, że powinno się użyć około 1 łyżki stołowej soli na 1 litr wody. W takim roztworze ogórki kwasimy kilka dni (do tygodnia). Tak przygotowane smakują znakomicie!
Jaką sól użyć do ogórków?
Do zrobienia ogórków małosolnych lub kiszonych najlepiej jest stosować sól niejodowaną lub morską. Niektórzy zalecają wykorzystanie także innych odmian soli. Jakich? Na przykład nieoczyszczoną lub himalajską. Rzadziej sięga się po sole smakowe, ponieważ w procesie kwaszenia, ich smak dość silnie przenika do warzyw.
Jak zrobić zalewę do ogórków małosolnych?
Znając odpowiednie proporcje oraz rodzaj wykorzystanej soli, pozostaje już tylko stworzyć odpowiednią zalewę. Dzięki niej ogórki małosolne będą smakowały znakomicie!
- Do przygotowania zalewy do ogórków małosolnych będą potrzebne: woda, sól, koperek (łodygi z baldachami), czosnek, chrzan. Opcjonalnie: liście dębu, wiśni lub innego aromatycznego drzewa.
- Odmierzoną ilość wody wlewamy do garnka i mieszamy z pozostałymi składnikami.
- Całość gotujemy kilka minut.
- Gorącym naparem zalewamy ogórki ułożone ciasno w słoikach i całość zakręcamy.
- Po kilku dniach możemy się cieszyć ogórkami małosolnymi. Smacznego.