Imbir - dlaczego warto zwrócić na niego uwagę?

Dobrze znany, a jednak wciąż rzadko wykorzystywany w kuchni. Warto zaryzykować i spróbować, gdyż stosując imbir można tylko zyskać. Dlaczego warto? Przeczytajcie!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Imbir - dlaczego warto zwrócić na niego uwagę?
fot. Fotolia

Imbir to roślina ciesząca się popularnością na całym świecie. Najważniejszą częścią imbiru jest kłącze – to właśnie tam znajdują się olejki eteryczne, które nadają charakterystyczny zapach.

Jest to przyprawa o wyrazistym, palącym smaku oraz przyjemnym, korzennym aromacie z cytrynową nutą. Jej wspaniałe właściwości zachwycą każdego miłośnika egzotycznych kulinarnych dodatków. Ma zastosowanie w kuchni, medycynie a także w kosmetyce. Imbir dostępny jest pod wieloma postaciami: surowy, suszony, kandyzowany czy marynowany.

Imbir stanowi ważny składnik przyprawy curry oraz innych mieszanek. Można go dodawać do pierników, herbatników, a także innych ciastek; możemy również przyprawiać nim kompoty, likiery, grzane piwa czy wódki. Imbir często dodawany jest do marynat z ogórków, do sosów, pasztetów i flaków. Dobrze komponuje się z burakami i marchewką. Doskonałe jest też połączenie imbiru z innymi przyprawami, takimi jak: cynamon, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa.

Warzywna zupa krem z dodatkiem imbiru to prawdziwy rarytas, zresztą wszelkie potrawy z dodatkiem tej przyprawy są doskonałym pomysłem na romantyczną kolację, ponieważ imbir uznawany jest za afrodyzjak – pobudza i dodaje energii.

Imbir ma również zastosowanie w medycynie. Zawiera substancje przeciwzapalne, działa odkażająco i rozgrzewająco. Wspomaga trawienie oraz poprawia krążenie, łagodzi mdłości. Z imbiru możemy również robić kosmetyki, na przykład peeling do ciała. Może być również dodawany jako składnik do kremów odmładzających.

Pomimo wielu pozytywnych właściwości, warto wiedzieć, że nadmierne stosowanie imbiru może doprowadzić do zawrotów głowy lub senności. Warto mieć go w kuchni, ale stosować z umiarem.