Jabłka - odmiany i zastosowanie

Najbardziej znane odmiany jabłek i zastosowanie

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jabłka - odmiany i zastosowanie
ANTONÓWKA - Stara dmiana pochodząca z Kresów. Owoc średniej wielkości, niesymetryczny. Ma gładką, błyszczacą zielonożółtą skórkę, soczysty, kwaskowaty miąższ i mocny landynkowy zapach. ARLET - Średniej wielkości, wydłużone jabłko o żółtej, błyszczącej skórce pokrytej czerwonymi paskami i chrupiącym miąższu. Ma słodki, lekko kwaskowaty smak. CORTLAND - Pochodzi z Ameryki. Jabłko średniej wielkości. Kuliste, lekko spłaszczone, o skórce z rozmytym rumieńcem i licznymi karminowymi cętkami. Ma biały, soczysty, drobnoziarnisty miąższ, który nie ciemnieje po rozkrojeniu. GALA - niewielkie jabłkoz żółtą błyszczącą skórką pokrytą czerwonym rumieńcem. Ma chrupiący, ścisły i soczysty miąższ. IDARED - Duże kuliste jabłko o błyszczącej skórce. Ma jaskrawoczerwony, lekko prążkowany rumieniec. Miąższ jest białokremowy, soczysty, jedrny i lekko kwaskowy. LOBO - Jabłko duże, kuliste, nieco spłaszczone. Ma gładką, błyszczącą, zielonkawa skórkę, pokrytą prawie w całości ciemnokarminowym rozmytym rumieńcem. Najlepsze na surowo. SZAMPION - Ma czerwonopomarańczowe owoce i białokremowy bardzo słodki miąższ. Najlepsza odmiana na przetwory.