Karkówka pieczona to sycące i bardzo smaczne danie. Mięso to zawiera dość dużo tłuszczu, w czasie pieczenia jego część się wytapia, a po wyjęciu z piekarnika mięso pozostaje soczyste i wręcz rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego dania nie jest skomplikowane.
Składniki potrzebne do upieczenia karkówki?
Do przygotowania pieczonej karkówki nie potrzebujemy dużo składników, wystarczy:
Jak upiec karkówkę?
Potrawa ta świetnie pasuje na obiad, kroimy ją wtedy w grube plastry, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami. Całość polewamy sosem pieczeniowym i serwujemy z zasmażaną czerwoną kapustą.
Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie karkówki na kanapki. Pokrojona w cienkie plastry ułożona na świeżej pajdzie razowego chleba, w towarzystwie chrupiących liści sałaty, z kleksem musztardy będzie smakować wyśmienicie.
Składniki potrzebne do upieczenia karkówki?
Do przygotowania pieczonej karkówki nie potrzebujemy dużo składników, wystarczy:
- Odpowiedni kawał mięsa, najlepszy będzie taki około 1,5 kilograma,
- Do tego ulubione przyprawy- świetnie sprawdzą się czosnek- cała główka, majeranek oraz sól i pieprz,
- Jeszcze tylko trochę wody i oleju.
Jak upiec karkówkę?
- Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę,
- Mięso nacieramy solą, czosnkiem, majerankiem i pieprzem,
- Odkładamy na kilka godzin do lodówki,
- Po tym czasie karkówkę układamy w brytfannie,
- Wlewamy olej oraz wodę,
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza,
- Pieczemy od 1,5 godziny do 2 godzin od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie naczynia,
- Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy karkówkę na 20 minut, aby odpoczęła.
Potrawa ta świetnie pasuje na obiad, kroimy ją wtedy w grube plastry, podajemy z kluskami śląskimi lub kopytkami. Całość polewamy sosem pieczeniowym i serwujemy z zasmażaną czerwoną kapustą.
Dobrym pomysłem będzie też wykorzystanie karkówki na kanapki. Pokrojona w cienkie plastry ułożona na świeżej pajdzie razowego chleba, w towarzystwie chrupiących liści sałaty, z kleksem musztardy będzie smakować wyśmienicie.
Jagodowa
SylaUla