Gruszki to, obok jabłek, jedne z najpopularniejszych owoców babiego lata. Wśród lubianych odmian dominują klapsy i konferencje, które charakteryzują się wyjątkowo intensywnym smakiem. Warto je dodawać do rozmaitych dań, deserów i wypieków, w tym – do ciasta z gruszkami i budyniem!
Ciasto z gruszkami i budyniem
1. Przygotuj:
3. Po tym czasie ciasto wyjmij i podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
4. Gruszki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wyłóż na ciasto.
5. Budynie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (przy użyciu mniejszej ilości mleka!).
6. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodaj razem z wiórkami kokosowymi do masy budyniowej i całość wylej na gruszki.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią masę budyniową. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika.
8. Po 40-45 minutach ciasto jest gotowe do jedzenia – warto je podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego!
Fotolia
Desery z gruszkami
Gruszki nadają się nie tylko do różnych ciast. Choć wypieki drożdżowe, ucierane czy kruche smakują z nimi wyśmienicie, to warto te owoce wypróbować również w innych wersjach. Jakich?
Jednym z najbardziej lubianych deserów są gruszki w czekoladzie. Można je przygotować w formie owocowego fondue (kawałki owoców maczane są w rozpuszczonej gorącej czekoladzie i od razu zjadane) lub wykwintnego deseru. W drugiej opcji gruszkę (w całości lub kawałkach) zanurza się w roztopionej czekoladzie a następnie odstawia do zastygnięcia.
Na uwagę zasługują również gruszki karmelizowane. To jedna z prostszych propozycji deserowych. Potrzebujemy do niej wyłącznie owoców i cukru. Gruszki smażymy na patelni a następnie posypujemy cukrem. Gdy ten się rozpuści - gotowe. Taki deser najlepiej smakuje z dodatkiem lodów i cynamonu. Innym wariantem tej propozycji jest przygotowanie ich nie z cukrem, lecz z miodem. Efekt równie ciekawy i wart wypróbowania!
Mniej popularnym, acz równie pysznym patentem, są gruszki zapiekane w folii. Najlepiej do tego celu nadają się odmiany twarde. Owoce przekrawamy na pół, posypujemy cynamonem i odrobiną cukru a następnie zawijamy w folię. Teraz pozostaje nam je upiec – można to zrobić na grillu lub w zwykłym piekarniku. Deser serwuje się na gorąco z bitą śmietaną – palce lizać!
Fotolia
Przetwory z gruszek
Poza ciastami, owoce te uwielbiamy wykorzystywać do przetworów. Od lat w spiżarniach królują kompoty i marynaty z gruszek. Co zrobić z tych owoców na zimę?
Gruszka w occie to jeden z najpopularniejszych patentów na te owoce. Nic dziwnego – dzięki marynacie uzyskujemy świetny dodatek do różnego rodzaju przystawek i sałatek. Aby uzyskać taki rarytas wystarczy owoce włożyć do słoika i zalać mieszanką octu i wody. Dobrze jest dorzucić także kawałek kory cynamonu. Całość przygotowuje się zazwyczaj na zimno a następnie pasteryzuje.
Inną opcją zamknięcia tych owoców w słoikach jest marynowanie na słodko. Wystarczy kwaśną, octową zalewę, wymienić na słodki cukrowy syrop. W ten sposób uzyskamy świetną bazę do deserów i ciast, kiedy sezon na nie się skończy. Warto tylko pamiętać o tym, że takie gruszki są niesamowicie słodkie, dlatego dobrze jest przed użyciem opłukać je z zalewy.
Fotolia
Gruszki na wytrawnie
Choć ich słodycz to największa zaleta, to warto pamiętać o tym, iż gruszki świetnie komponują się z serami i innymi słonymi dodatkami. Jak przygotować gruszkę na wytrawnie?
Jedną z opcji jest wykorzystanie patentu z pieczeniem w folii. Wówczas, przed zawinięciem owoców, warto do nich dodać kawałki koziego sera, gorgonzoli lub fety. Po zapieczeniu uzyskamy oryginalną przystawkę, którą warto zaserwować z odrobiną sosu winegret. Oprócz sera można dorzucić także kawałki świeżego tuńczyka lub łososia.
Gruszki można również wykorzystać jako nadzienie do gęsi lub kaczki. W połączeniu z wytrawnym winem, solą i odrobiną czosnku tworzą wyjątkowy i bardzo aromatyczny farsz. Ponadto można je wykorzystać także do obłożenia drobiu w brytfannie, dzięki czemu wytworzymy pyszny sos – idealny do polania ziemniaków.
Owoce te sprawdzą się także jako element zimnych przekąsek i koreczków. Do tego celu nadadzą się zarówno te surowe, jak i wyciągnięte z marynaty. Jeśli planujesz przygotować koreczki z gruszką, dobrym pomysłem będzie zestawić ją z wędzoną rybą lub boczkiem. W ten sposób stworzysz idealną słodko-słoną kompozycję, która z pewnością podbije serca Twoich gości!
W jaki sposób Wy wykorzystujecie gruszki w kuchni? Dodajecie je wyłącznie do ciast i deserów? A może wolicie przerobić je na przetwory lub dodać do czegoś wytrawnego? Wypowiedzcie się w komentarzach!
Ciasto z gruszkami i budyniem
1. Przygotuj:
- 5-6 dojrzałych, twardych gruszek;
- 1 szklankę mąki pszennej;
- ¾ kostki masła;
- 4 łyżki cukru;
- 1 żółtko;
- 1 jajko;
- 2 szklanki mleka;
- 2 budynie waniliowe;
- 0,5 szklanki płatków migdałowych;
- 0,5 szklanki wiórek kokosowych.
3. Po tym czasie ciasto wyjmij i podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.
4. Gruszki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Wyłóż na ciasto.
5. Budynie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu (przy użyciu mniejszej ilości mleka!).
6. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Dodaj razem z wiórkami kokosowymi do masy budyniowej i całość wylej na gruszki.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią masę budyniową. Całość wstaw do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika.
8. Po 40-45 minutach ciasto jest gotowe do jedzenia – warto je podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Smacznego!
Fotolia
Desery z gruszkami
Gruszki nadają się nie tylko do różnych ciast. Choć wypieki drożdżowe, ucierane czy kruche smakują z nimi wyśmienicie, to warto te owoce wypróbować również w innych wersjach. Jakich?
Jednym z najbardziej lubianych deserów są gruszki w czekoladzie. Można je przygotować w formie owocowego fondue (kawałki owoców maczane są w rozpuszczonej gorącej czekoladzie i od razu zjadane) lub wykwintnego deseru. W drugiej opcji gruszkę (w całości lub kawałkach) zanurza się w roztopionej czekoladzie a następnie odstawia do zastygnięcia.
Na uwagę zasługują również gruszki karmelizowane. To jedna z prostszych propozycji deserowych. Potrzebujemy do niej wyłącznie owoców i cukru. Gruszki smażymy na patelni a następnie posypujemy cukrem. Gdy ten się rozpuści - gotowe. Taki deser najlepiej smakuje z dodatkiem lodów i cynamonu. Innym wariantem tej propozycji jest przygotowanie ich nie z cukrem, lecz z miodem. Efekt równie ciekawy i wart wypróbowania!
Mniej popularnym, acz równie pysznym patentem, są gruszki zapiekane w folii. Najlepiej do tego celu nadają się odmiany twarde. Owoce przekrawamy na pół, posypujemy cynamonem i odrobiną cukru a następnie zawijamy w folię. Teraz pozostaje nam je upiec – można to zrobić na grillu lub w zwykłym piekarniku. Deser serwuje się na gorąco z bitą śmietaną – palce lizać!
Fotolia
Przetwory z gruszek
Poza ciastami, owoce te uwielbiamy wykorzystywać do przetworów. Od lat w spiżarniach królują kompoty i marynaty z gruszek. Co zrobić z tych owoców na zimę?
Gruszka w occie to jeden z najpopularniejszych patentów na te owoce. Nic dziwnego – dzięki marynacie uzyskujemy świetny dodatek do różnego rodzaju przystawek i sałatek. Aby uzyskać taki rarytas wystarczy owoce włożyć do słoika i zalać mieszanką octu i wody. Dobrze jest dorzucić także kawałek kory cynamonu. Całość przygotowuje się zazwyczaj na zimno a następnie pasteryzuje.
Inną opcją zamknięcia tych owoców w słoikach jest marynowanie na słodko. Wystarczy kwaśną, octową zalewę, wymienić na słodki cukrowy syrop. W ten sposób uzyskamy świetną bazę do deserów i ciast, kiedy sezon na nie się skończy. Warto tylko pamiętać o tym, że takie gruszki są niesamowicie słodkie, dlatego dobrze jest przed użyciem opłukać je z zalewy.
Fotolia
Gruszki na wytrawnie
Choć ich słodycz to największa zaleta, to warto pamiętać o tym, iż gruszki świetnie komponują się z serami i innymi słonymi dodatkami. Jak przygotować gruszkę na wytrawnie?
Jedną z opcji jest wykorzystanie patentu z pieczeniem w folii. Wówczas, przed zawinięciem owoców, warto do nich dodać kawałki koziego sera, gorgonzoli lub fety. Po zapieczeniu uzyskamy oryginalną przystawkę, którą warto zaserwować z odrobiną sosu winegret. Oprócz sera można dorzucić także kawałki świeżego tuńczyka lub łososia.
Gruszki można również wykorzystać jako nadzienie do gęsi lub kaczki. W połączeniu z wytrawnym winem, solą i odrobiną czosnku tworzą wyjątkowy i bardzo aromatyczny farsz. Ponadto można je wykorzystać także do obłożenia drobiu w brytfannie, dzięki czemu wytworzymy pyszny sos – idealny do polania ziemniaków.
Owoce te sprawdzą się także jako element zimnych przekąsek i koreczków. Do tego celu nadadzą się zarówno te surowe, jak i wyciągnięte z marynaty. Jeśli planujesz przygotować koreczki z gruszką, dobrym pomysłem będzie zestawić ją z wędzoną rybą lub boczkiem. W ten sposób stworzysz idealną słodko-słoną kompozycję, która z pewnością podbije serca Twoich gości!
W jaki sposób Wy wykorzystujecie gruszki w kuchni? Dodajecie je wyłącznie do ciast i deserów? A może wolicie przerobić je na przetwory lub dodać do czegoś wytrawnego? Wypowiedzcie się w komentarzach!
SylaUla
Magdalena88