Gotowanie na parze ma bardzo wiele zalet. Produkty przygotowywane tą techniką zachowują wyższy poziom składników odżywczych i minerałów, co sprawia, że potrawy są smaczniejsze i zdrowsze. Dodatkowym atutem takiej obróbki cieplnej jest fakt, że do przyrządzania dań nie musimy stosować tłuszczu!
Zapoznaj się z instrukcją przygotowywania potraw na parze!
Jeśli chcesz przygotować posiłek na parze, przyda Ci się urządzenie o nazwie parowar- piętrowy garnek parowy, umożliwiający robienie kilku dań jednocześnie.
Jeśli nie posiadasz porowaru, wykorzystać możesz zwykłą kuchenkę! W tradycyjnym garnku zawierającym odrobinę wody umieśćcie metalowe sitko, które przykryć wystarczy odpowiednich rozmiarów przykrywką.
Do gotowania na parze potrzebujesz produktów świeżych i najlepszych jakościowo! Kupuj mięsa, które nie będą wymagały długiej obróbki. Ze sztuki mięsa usuwaj nadmiar tłuszczu, a porcję tnij w poprzek włókien.
Owoce i warzywa, które pragniesz przygotować, powinny być nieuszkodzone i młode. Nadpsute produkty bowiem, zepsują także smak sąsiadujących składników.
Aby robione na parze smakołyki były nie tylko zdrowe, ale i smaczne, należy je odpowiednio przyprawić. Do tego celu użyć możesz ulubionych przypraw i ziół- soli, pieprzu, curry, kurkumy, bazylii, oregano i wielu innych. Świetnym pomysłem na ulepszenie smaku dań, jest dodanie do wody kostki bulionowej! Produkty po wchłonięciu zapachu staną się aromatyczne i soczyste.
Korzystajcie z naszych porad i testujcie nowe techniki podawania posiłków. Zapraszamy!
Dowiedz się, czy gotowanie na parze jest zdrowe dla dzieci >>>
Nina W.
karola25