Jak gotować ryż - różne sposoby

Różne sposoby przyrządzenia ryżu.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Jak gotować ryż - różne sposoby
Podstawowy - 250 g ryżu wsypujemy do 0,5 litra wrzącej osolonej wody, mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy pod przykryciem na malutkim ogniu. Po ok. 20 minutach, gdy ryż wchłonie wodę, dodajemy łyżkę lub dwie masła.

Na risotto - Wrzucamy 250 g ryżu do rondla z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy mieszając, aż ziarna nabiorą złotej barwy. Dolewamy szklankę białego wina i zagotujemy. Następnie wlewamy 0.75 litra rosołu i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu przez ok. 20 minut aż wchłonie cały rosół.

Na deser - Zagotowujemy 1 litr mleka z solą, 2 łyżkami cukru i skórką otartą z cytryny. Do mleka wsypujemy 250 g ryżu i gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut, aż wchłonie mleko. 10 łyżek cukru mieszamy z łyżeczką cynamonu i posypujemy gotowy ryż. Mam nadzieje, że wam się to do czegoś przyda.