
Jeśli zaprosiliśmy gości na spaghetti, będzie ono z pewnością podstawową potrawą trzyczęściowego menu. Tak jak zawsze przy nakrywaniu powstaje pytanie, z której strony kładziemy łyżkę i widelec. Właściwa odpowiedź jest kwestią sporną. Zazwyczaj sztućce kładzie się po tej stronie, z której będą używane. A więc łyżki z lewej, a widelce z prawej strony pod talerze, ponieważ osobie praworęcznej łatwiej jest wykonywać ruchy obrotowe widelcem w prawej dłoni niż lewej. Koneser spaghetti owija makaron tyko na widelcu. Aby jednak nikogo nie wprawić w zakłopotanie, powinniśmy zawsze położyć łyżkę na stole. Do spaghetti podaje się wino włoskie, przy czym rodzaj sosu decyduje o tym, czy będzie to lekkie albo ciężkie wino czerwone, czy też wino białe. W zależności od tego stawia się na stole kieliszki; przy typowo włoskim jedzeniu nie powinno zabraknąć szklanki wody.