
Ślimaki w kuchni francuskiej podaje się na wiele sposobów. Te najpopularniejsze to obsmażane w czosnku, na maśle, z natką pietruszki, skropione sokiem z cytryny i białym winem. Bywa, że dodatkowo zapiekane są pod serem camembert.
Ślimaki przed dalszą obróbką są zawsze obgotowane, a więc wyjęte ze skorupki. Do podawania ślimaków służą specjalne naczynia z kilkoma wgłębieniami. Układa się w nich ślimaki z masłem, serem, a następnie zapieka się je. Innym sposobem jest umieszczenie ślimaków w specjalnie przyrządzonych muszelkach z masłem. W takiej postaci po zapieczeniu trafiają na nasz talerz.
Do jedzenia ślimaków otrzymuje się dodatkowo specjalny, mały widelczyk z dwoma ząbkami, aby łatwiej wydobyć mięso ze środka.
Ślimaki przed dalszą obróbką są zawsze obgotowane, a więc wyjęte ze skorupki. Do podawania ślimaków służą specjalne naczynia z kilkoma wgłębieniami. Układa się w nich ślimaki z masłem, serem, a następnie zapieka się je. Innym sposobem jest umieszczenie ślimaków w specjalnie przyrządzonych muszelkach z masłem. W takiej postaci po zapieczeniu trafiają na nasz talerz.
Do jedzenia ślimaków otrzymuje się dodatkowo specjalny, mały widelczyk z dwoma ząbkami, aby łatwiej wydobyć mięso ze środka.