Żeby galaretka nie spłynęła na spód ciasta...

Ciasta z galaretkami ładnie się prezentują, jednak trzeba zadbać o to, aby galaretka nie spłynęła na spód. Jak?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Żeby galaretka nie spłynęła na spód ciasta...
Co zrobić, żeby galaretka nie spłynęła na spód ciasta?

Po pierwsze, należy wylewać galaretkę tężejącą, a nie płynną. Dlatego, kiedy już wystygnie można wstawić ją do lodówki i co chwilę sprawdzać w jakim jest stanie, aby nie przeoczyć tego momentu, kiedy zacznie tężeć.

Po drugie, trzeba dobrze "uszczelnić" wierzch ciasta masą. Tzn. najlepiej, jeśli między blaszką a ciastem nie ma luk, w które mogłaby uciec galaretka. Jak wiadomo biszkopt kurczy się w czasie pieczenia i odchodzi od brzegów, dlatego takie luki mogą powstać. Można je zniwelować umieszczając tam okrągłe biszkopty, następnie wszystko dokładnie pokryć masą ze śmietany. Wtedy galaretka na pewno pozostanie na wierzchu.