Arbuz jest owocem z rodziny dyniowatych i w 93% składa się z wody. Jest więc mało kaloryczny i dodatkowo świetnie gasi pragnienie w upalne dni. Arbuz jest źródłem cennego błonnika, przeciutleniaczy i pektyn, które obniżają zawartość cholesterolu we krwi. Najsmaczniejsze arbuzy hoduje się w południowej i środkowej Afryce a także na południu Europy. Owoce arbuza bywają różnego kształtu i wielkości. Niektóre mają nawet 25 kg.
Arbuzy, w odróżnieniu od innych owoców, po zerwaniu już niedojrzewają. Jak więc wybrać idealnego arbuza? Oto na co warto zwrócić uwagę:
1. Skórka arbuza musi być twarda i jędrna - jeśli chociaż w jednym miejscu będzie miękka, to lepiej wybierzmy inny owoc.
2. Arbuza trzeba opukać. Jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że jest dojrzały.
3. Dojrzały arbuz ma suchy ogonek i wydziela lekko słodkawą woń.
Arbuzy, w odróżnieniu od innych owoców, po zerwaniu już niedojrzewają. Jak więc wybrać idealnego arbuza? Oto na co warto zwrócić uwagę:
1. Skórka arbuza musi być twarda i jędrna - jeśli chociaż w jednym miejscu będzie miękka, to lepiej wybierzmy inny owoc.
2. Arbuza trzeba opukać. Jeśli wydaje głuchy odgłos, to znaczy, że jest dojrzały.
3. Dojrzały arbuz ma suchy ogonek i wydziela lekko słodkawą woń.
Glumanda