Jak przechowywać przetwory?

  • 1

Gotowe przetwory: dżemy, ukiszone owoce najlepiej jest jak najszybciej przenieść do spiżarni czy piwnicy, czyli w miejsce, gdzie jest chłodno i ciemno.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Jak przechowywać przetwory?

Te warunki pomagają bowiem zachować wysoką jakość przetworów aż do momentu ich zużycia.

Gdzie i jak trzymać zapasy?

Na pokrywkach słoików zawsze zaznaczam rok wykonania przetworów. Dzięki temu nie mieszają mi się przetwory starsze i najnowsze. Na dżemach i sokach piszę też, z czego je zrobiłam.

Czas
Najlepiej jest przygotować tyle przetworów, by zdążyć je zużyć do następnego sezonu. Dłuższy czas przechowywania służy tylko winom.

Temperatura
Nie powinna być wyższa niż 12 st. C. Spowalnia ona bowiem niekorzystne zmiany i procesy, jakie mogą zachodzić w przetworach.

Światło
W szczególności przetwory z owoców bogatych w beta-karoten należy trzymać w ciemnym miejscu. Światło niszczy witaminy i i odbarwia owoce.

Wilgotność

Nie jest istotna dla zamkniętych słoików. Ale na tych z metalową pokrywką może się pojawić rdza. Suszone owoce trzymamy w suchym miejscu.


Źródło: Przyjaciółka