Jak przechowywać warzywa i owoce?

  • 2

Jak przechować warzywa i owoce kupione na zapas? Najlepiej w chłodnym miejscu!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Jak przechowywać warzywa i owoce?
Optymalną temperaturą przechowywania owoców i warzyw jest 10 stopni C. Możemy je przechowywać w piwnicy lub, jeśli takiej nie mamy, to w lodówce. Wtedy jednak trzeba zapewnić warzywom i owocom dostęp świeżego powietrza.  Najlepiej umieścić jej w dolnej szufladzie. Nie można ich też trzymać w szczelnych workach foliowych, bo się szybko zepsują!

Owoce i warzywa, które są jeszcze niedojrzałe, takie jak banany, jabłka czy pomidory, przechowujemy w temperaturze pokojowej. W lodówce również nie należy przechowywać ziemniaków czy buraków. Te lepiej schować do szafki pod zlewem.

Niektóre warzywa, zwłaszcza te zimowe, przechowuje się w bardzo niskich temperaturach (ok. 1 st. C). Są to. kapusta, brukselka, marchew, seler, cebula, ziemniaki czy por.

W lodówce możemy przechowywać przez:

- 3 dni - zioła, pomidory, sałatę, szpinak, szparagi czy rzodkiewkę
- 2 tygodnie - fasolkę szparagową, ogórki, brokuły, bób
- kilka tygodni - cukinię, bakłażana, kalafiora, kapustę pekińską czy paprykę