Optymalną temperaturą przechowywania owoców i warzyw jest 10 stopni C. Możemy je przechowywać w piwnicy lub, jeśli takiej nie mamy, to w lodówce. Wtedy jednak trzeba zapewnić warzywom i owocom dostęp świeżego powietrza. Najlepiej umieścić jej w dolnej szufladzie. Nie można ich też trzymać w szczelnych workach foliowych, bo się szybko zepsują!
Owoce i warzywa, które są jeszcze niedojrzałe, takie jak banany, jabłka czy pomidory, przechowujemy w temperaturze pokojowej. W lodówce również nie należy przechowywać ziemniaków czy buraków. Te lepiej schować do szafki pod zlewem.
Niektóre warzywa, zwłaszcza te zimowe, przechowuje się w bardzo niskich temperaturach (ok. 1 st. C). Są to. kapusta, brukselka, marchew, seler, cebula, ziemniaki czy por.
W lodówce możemy przechowywać przez:
- 3 dni - zioła, pomidory, sałatę, szpinak, szparagi czy rzodkiewkę
- 2 tygodnie - fasolkę szparagową, ogórki, brokuły, bób
- kilka tygodni - cukinię, bakłażana, kalafiora, kapustę pekińską czy paprykę
Owoce i warzywa, które są jeszcze niedojrzałe, takie jak banany, jabłka czy pomidory, przechowujemy w temperaturze pokojowej. W lodówce również nie należy przechowywać ziemniaków czy buraków. Te lepiej schować do szafki pod zlewem.
Niektóre warzywa, zwłaszcza te zimowe, przechowuje się w bardzo niskich temperaturach (ok. 1 st. C). Są to. kapusta, brukselka, marchew, seler, cebula, ziemniaki czy por.
W lodówce możemy przechowywać przez:
- 3 dni - zioła, pomidory, sałatę, szpinak, szparagi czy rzodkiewkę
- 2 tygodnie - fasolkę szparagową, ogórki, brokuły, bób
- kilka tygodni - cukinię, bakłażana, kalafiora, kapustę pekińską czy paprykę
Gość
Gość
No zabłysnęłaś, nie powiem... A co do porady to praktyczna i bardzo cenna!