Jak oczyścić flądrę do smażenia?

Sprawienie flądry przed smażeniem polega na ściągnięciu z niej skóry, pozbawieniu wnętrzności i wyfiletowaniu. Flądra ma ostre łuski, które mogą kaleczyć dłonie, dlatego najlepiej robić to w rękawiczkach ochronnych.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak oczyścić flądrę do smażenia?
fot. Fotolia
Spłaszczone ciało flądry powoduje, że ma ona specyficzną budowę. Ryba ta jest pokryta żwirowatą łuską, która może kaleczyć dłonie. Do sprawiania flądry przyda się bardzo ostry, cienki nóż, nożyczki i rękawice ochronne.

Jak oczyścić i wyfiletować flądrę

Wnętrzności flądry leżą tuż pod skórą i nie są niczym osłonięte, dlatego można je bez trudu usunąć.
  • Rybę przetnij wzdłuż kręgosłupa – nie od strony brzucha.
  • Odetnij głowę, ale nie do końca – przyczepione są do niej wnętrzności. Złap flądrę za głowę, drugą dłonią chwyć ogon i wyciągnij wraz z głową wnętrzności.
  • Tuż przy kręgosłupie znajduje się pokryta błoną nerka. Usuń ją, przeciągając kciukiem po kręgosłupie od odbytu ku głowie. Pamiętaj, że w pobliżu ogona znajduje się ostry kolec – dlatego wykonaj tę czynność delikatnie.
  • Nożyczkami obetnij płetwy, a nożem płetwę ogonową.
  • Usuń skórę z części grzbietowej, wykonując kilka nacięć wzdłuż brzegów ryby. Jeżeli nie chcesz usuwać skóry, dokładnie zeskrob nożem ostre łuski.
  • Bardzo ważne jest usunięcie trójkątnych, spłaszczonych gonad z ciała ryby. W czasie smażenia wydzielają one bardzo intensywny i nieprzyjemny smak. Znajdują się po obu stronach brzucha. Z łatwością usuniesz je palcami.
  • Usuń kolec z ościami.
  • Wypłucz dokładnie rybę – jest gotowa do smażenia.

Mięso flądry jest lekkostrawne oraz bardzo zdrowe - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Flądra nazywana jest płastugą i jest bardzo popularną w polskiej kuchni rybą.