Spłaszczone ciało flądry powoduje, że ma ona specyficzną budowę. Ryba ta jest pokryta żwirowatą łuską, która może kaleczyć dłonie. Do sprawiania flądry przyda się bardzo ostry, cienki nóż, nożyczki i rękawice ochronne.
Jak oczyścić i wyfiletować flądrę
Wnętrzności flądry leżą tuż pod skórą i nie są niczym osłonięte, dlatego można je bez trudu usunąć.
Mięso flądry jest lekkostrawne oraz bardzo zdrowe - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Flądra nazywana jest płastugą i jest bardzo popularną w polskiej kuchni rybą.
Jak oczyścić i wyfiletować flądrę
Wnętrzności flądry leżą tuż pod skórą i nie są niczym osłonięte, dlatego można je bez trudu usunąć.
- Rybę przetnij wzdłuż kręgosłupa – nie od strony brzucha.
- Odetnij głowę, ale nie do końca – przyczepione są do niej wnętrzności. Złap flądrę za głowę, drugą dłonią chwyć ogon i wyciągnij wraz z głową wnętrzności.
- Tuż przy kręgosłupie znajduje się pokryta błoną nerka. Usuń ją, przeciągając kciukiem po kręgosłupie od odbytu ku głowie. Pamiętaj, że w pobliżu ogona znajduje się ostry kolec – dlatego wykonaj tę czynność delikatnie.
- Nożyczkami obetnij płetwy, a nożem płetwę ogonową.
- Usuń skórę z części grzbietowej, wykonując kilka nacięć wzdłuż brzegów ryby. Jeżeli nie chcesz usuwać skóry, dokładnie zeskrob nożem ostre łuski.
- Bardzo ważne jest usunięcie trójkątnych, spłaszczonych gonad z ciała ryby. W czasie smażenia wydzielają one bardzo intensywny i nieprzyjemny smak. Znajdują się po obu stronach brzucha. Z łatwością usuniesz je palcami.
- Usuń kolec z ościami.
- Wypłucz dokładnie rybę – jest gotowa do smażenia.
Mięso flądry jest lekkostrawne oraz bardzo zdrowe - zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Flądra nazywana jest płastugą i jest bardzo popularną w polskiej kuchni rybą.