Świeże tuszki z flądry wystarczy obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Mrożoną flądrę najpierw rozmroź w lodówce lub misce z wodą. Jeżeli masz całą, świeżą rybę, przed przyrządzeniem musisz ją sprawić i oczyścić z bardzo ostrych łusek.
Jak przyrządzić tuszki lub filety z flądry.
Flądra smażona:
Jako panierka do ryb doskonale sprawdzają się mielone orzechy, płatki migdałów lub otręby. Jeżeli chcesz przygotować chrupiąca panierkę, użyj pokruszonych drobno płatków kukurydzianych i jajka.
Flądra pieczona z grilla
Na grilla najlepsza jest świeża, cała, oczyszczona ryba, tuszki lub filety.
W ten sam sposób możesz upiec rybę w piekarniku.
Rybne kotlety z flądry
Przygotowane w ten sposób kotlety możesz podać z surówką lub sosem pomidorowym.
Jak przyrządzić tuszki lub filety z flądry.
Flądra smażona:
- Umyj tuszki lub filety pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą, pieprzem i odstaw na kilka minut.
- Obtocz w mące pszennej lub w tartej bułce i jajku.
- Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.
Jako panierka do ryb doskonale sprawdzają się mielone orzechy, płatki migdałów lub otręby. Jeżeli chcesz przygotować chrupiąca panierkę, użyj pokruszonych drobno płatków kukurydzianych i jajka.
Flądra pieczona z grilla
Na grilla najlepsza jest świeża, cała, oczyszczona ryba, tuszki lub filety.
- Z oleju, soli i przypraw, np. tymianku i czosnku przygotuj marynatę. Włóż do niej rybę i pozostaw na 3-4 godziny w lodówce.
- Owiń rybę w folię aluminiową, dodając np. gałązkę świeżego rozmarynu, plastry cebuli, skrop sokiem z cytryny i połóż na rozgrzanym ruszcie.
- Piecz do miękkości.
W ten sam sposób możesz upiec rybę w piekarniku.
Rybne kotlety z flądry
- Filety lub tuszki zmiel w maszynce do mięsa.
- Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
- Dokładnie wymieszaj.
- Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj małe kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
Przygotowane w ten sposób kotlety możesz podać z surówką lub sosem pomidorowym.