Jak przyrządzić flądrę?

Flądra to bardzo smaczna i tania ryba. Smaży się ją bardzo krótko. Można ją upiec z warzywami w piekarniku lub zrobić z niej rybne kotlety.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić flądrę?
fot. Fotolia
Świeże tuszki z flądry wystarczy obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Mrożoną flądrę najpierw rozmroź w lodówce lub misce z wodą. Jeżeli masz całą, świeżą rybę, przed przyrządzeniem musisz ją sprawić i oczyścić z bardzo ostrych łusek.

Jak przyrządzić tuszki lub filety z flądry.

Flądra smażona:
  • Umyj tuszki lub filety pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Pokrój na mniejsze kawałki, natrzyj solą, pieprzem i odstaw na kilka minut.
  • Obtocz w mące pszennej lub w tartej bułce i jajku.
  • Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju.

Jako panierka do ryb doskonale sprawdzają się mielone orzechy, płatki migdałów lub otręby. Jeżeli chcesz przygotować chrupiąca panierkę, użyj pokruszonych drobno płatków kukurydzianych i jajka.

Flądra pieczona z grilla

Na grilla najlepsza jest świeża, cała, oczyszczona ryba, tuszki lub filety.
  • Z oleju, soli i przypraw, np. tymianku i czosnku przygotuj marynatę. Włóż do niej rybę i pozostaw na 3-4 godziny w lodówce.
  • Owiń rybę w folię aluminiową, dodając np. gałązkę świeżego rozmarynu, plastry cebuli, skrop sokiem z cytryny i połóż na rozgrzanym ruszcie.
  • Piecz do miękkości.

W ten sam sposób możesz upiec rybę w piekarniku.

Rybne kotlety z flądry
  • Filety lub tuszki zmiel w maszynce do mięsa.
  • Dodaj jajko, bułkę tartą, sól, drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki.
  • Dokładnie wymieszaj.
  • Zwilżonymi w wodzie dłońmi formuj małe kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Przygotowane w ten sposób kotlety możesz podać z surówką lub sosem pomidorowym.