Skrzydełka jak z KFC

Sekretem pikantnych skrzydełek jest zamoczenie ich w cieście naleśnikowym a następnie usmażenie w głębokim tłuszczu. Do ciasta warto dodać chilli oraz pieprz cayenne.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Skrzydełka jak z KFC
fot. Fotolia
Skrzydełka z KFC robią prawdziwą furorę. Chrupiące, ostre, wyraziste – za to je uwielbiamy. Świetnie smakują w towarzystwie frytek i sosu słodko-kwaśnego. Od dziś nie musisz już biegać po nie do restauracji – możesz je zrobić w domu!
 
Jak zrobić skrzydełka z KFC?
 
Skrzydełka jak z KFC robi się naprawdę szybko. Wszystko dzięki temu, iż ich się nie piecze, lecz smaży w głębokim tłuszczu. W ten sposób obiad można przygotować w kilkanaście minut!
  • Do przygotowania pikantnych skrzydełek będą potrzebne: świeże skrzydełka z kurczaka, jajko, mąka, sól, pieprz cayenne, ostra papryka (chili), słodka papryka, mleko, olej do smażenia. 
  • Kurczaka nacieramy przyprawami i odkładamy na bok.
  • Robimy ciasto naleśnikowe: do miski należy wbić jajko, wsypać mąkę (ok. 0,5 szklanki) i wlać mleko do momentu uzyskania idealnej konsystencji ciasta (powinno być dość gęste). Na koniec dodajemy sól i pieprz cayenne
  • Ciastem zalewamy kurczaki i mieszamy tak, aby każdy kawałek był dokładnie oblepiony ciastem. 
  • W wysokim garnku lub frytownicy rozgrzewamy olej.
  • Do osobnej miski wsypujemy mąkę. Każde skrzydełko w niej panierujemy a następnie wrzucamy na gorący olej.
  • Kurczaki smaży się ok. 10-15 minut – tak, aby uzyskały złoty kolor.
  • Gotowe skrzydełka serwujemy z wybranymi sosami i frytkami. Smacznego!
 
Jak upiec skrzydełka z kurczaka?
 
Jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję skrzydełek, musimy zrezygnować z ciasta naleśnikowego. Zamiast tego do panierowania można wykorzystać pokruszone płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka wystarczy wówczas zamoczyć w mleku z jajkiem i ostrymi przyprawami a następnie opanierować. Całość zapiekamy w piekarniku w 220 st. C przez ok. 20 minut.