Skrzydełka z KFC robią prawdziwą furorę. Chrupiące, ostre, wyraziste – za to je uwielbiamy. Świetnie smakują w towarzystwie frytek i sosu słodko-kwaśnego. Od dziś nie musisz już biegać po nie do restauracji – możesz je zrobić w domu!
Jak zrobić skrzydełka z KFC?
Skrzydełka jak z KFC robi się naprawdę szybko. Wszystko dzięki temu, iż ich się nie piecze, lecz smaży w głębokim tłuszczu. W ten sposób obiad można przygotować w kilkanaście minut!
- Do przygotowania pikantnych skrzydełek będą potrzebne: świeże skrzydełka z kurczaka, jajko, mąka, sól, pieprz cayenne, ostra papryka (chili), słodka papryka, mleko, olej do smażenia.
- Kurczaka nacieramy przyprawami i odkładamy na bok.
- Robimy ciasto naleśnikowe: do miski należy wbić jajko, wsypać mąkę (ok. 0,5 szklanki) i wlać mleko do momentu uzyskania idealnej konsystencji ciasta (powinno być dość gęste). Na koniec dodajemy sól i pieprz cayenne.
- Ciastem zalewamy kurczaki i mieszamy tak, aby każdy kawałek był dokładnie oblepiony ciastem.
- W wysokim garnku lub frytownicy rozgrzewamy olej.
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę. Każde skrzydełko w niej panierujemy a następnie wrzucamy na gorący olej.
- Kurczaki smaży się ok. 10-15 minut – tak, aby uzyskały złoty kolor.
- Gotowe skrzydełka serwujemy z wybranymi sosami i frytkami. Smacznego!
Jak upiec skrzydełka z kurczaka?
Jeśli chcemy zrobić zdrowszą wersję skrzydełek, musimy zrezygnować z ciasta naleśnikowego. Zamiast tego do panierowania można wykorzystać pokruszone płatki kukurydziane. Kawałki kurczaka wystarczy wówczas zamoczyć w mleku z jajkiem i ostrymi przyprawami a następnie opanierować. Całość zapiekamy w piekarniku w 220 st. C przez ok. 20 minut.