Autor: Ewa Matyska-Piekarska, Lekarz chorób wewnętrznych.
Jeżeli chcemy skutecznie schudnąć i zachować dobry stan zdrowia, to należy zastosować dietę niskokaloryczną, połączoną z aktywnością ruchową. Nowy sposób żywienia nie może być krótkotrwałym epizodem, ale modelem żywienia na resztę życia. Każdą kurację odchudzającą powinno się rozpoczynać od diety pomniejszonej o około 500-1000 kcal od dziennego zapotrzebowania kalorycznego, zawierającej w odpowiednich proporcjach białka, węglowodany i tłuszcze oraz właściwą ilość błonnika, witamin i składników mineralnych.
Węglowodany występują w warzywach, owocach i produktach zbożowych (chleb, kasze, ryż, makaron, płatki). Dostarczają energii, minerałów i odpowiednią ilość błonnika pokarmowego, który normalizuje pracę jelit. Przy ich braku następuje nieprawidłowe spalenie tłuszczów i powstają tzw. ciała ketonowe, zakwaszające organizm. Białko niezbędne jest do budowy komórek i tkanek. Nie można go zastąpić żadnymi innymi składnikami pożywienia...
Nasza codzienna dieta powinna zawierać minimum 5 porcji produktów zbożowych, 4 porcje warzyw, 1-3 duże owoce, 2 porcje produktów mlecznych i 1 porcję mięsa (lub ryby, lub roślin strączkowych).
Czytaj dalej w serwisie diety.wieszjak.pl
Jak schudnąć bez efektu jo-jo
Większość stosowanych przez nas diet nie przynosi spodziewanych skutków - po paru miesiącach wracamy do "starej" wagi. Jak tego uniknąć radzi specjalista.
ocena: 5/5 głosów: 1