Smak zwykłego bulionu z warzyw wzbogaci dodanie np. kilku ząbków czosnku, 2-3pieczarek, połowy papryki, 1 pomidora albo kawałka cukinii, a także świeżych lub suszonych ziół, np. kolendry, bazylii, rozmarynu, tymianku.
Ponieważ gotowanie bulionu trwa długo, najlepiej gotować duże ilości. Ugotowany bulion można przechowywać w lodówce ok 4dni, można też zamrażać w małych pojemnikach lub pasteryzować w małych słoikach (można przechowywać 3-4miesiące) i wykorzystywać w razie potrzeby. A warto - bo jeśli już mamy bulion, możemy szybko przygotować wiele wspaniałych zup!
Ponieważ gotowanie bulionu trwa długo, najlepiej gotować duże ilości. Ugotowany bulion można przechowywać w lodówce ok 4dni, można też zamrażać w małych pojemnikach lub pasteryzować w małych słoikach (można przechowywać 3-4miesiące) i wykorzystywać w razie potrzeby. A warto - bo jeśli już mamy bulion, możemy szybko przygotować wiele wspaniałych zup!
Pyza
Henia
glogowscy.nl
Pani Heniu, bardzo dziękuję za cenną uwagę. Owszem, to nie jest przepis tylko artykuł jak można gotować i przechowywać buliony i jak je wykorzystać. Dział z przepisami jak sądzę jest w innym miejscu. Pani spotkała dziesiątki przepisów a w artykule jest napisane, że sposobów jest setki. Nie zna pani bulionu z pieczarkami??? Starczy popatrzeć w google i znajdzie tam pani mnóstwo przepisów na bulion z pieczarkami. Z kolei bulion z pomidorami i papryką pochodzi z Węgier. ... dla pani informacji na moim profilu stosuję kuchnię nie tylko polską, gdyż mieszkam w Holandii gdzie mam styczność z różnymi narodowościami. Pozdrawiam serdecznie.