Jak ugotować bulion?

  • 3

Aby powstała dobra zupa, najpierw trzeba przygotować wywar. Istnieją na to setki sposobów - jarzynowe, grzybowe, rybne, z drobiu, kości.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Jak ugotować bulion?
Smak zwykłego bulionu z warzyw wzbogaci dodanie np. kilku ząbków czosnku, 2-3pieczarek, połowy papryki, 1 pomidora albo kawałka cukinii, a także świeżych lub suszonych ziół, np. kolendry, bazylii, rozmarynu, tymianku.

Ponieważ gotowanie bulionu trwa długo, najlepiej gotować duże ilości. Ugotowany bulion można przechowywać w lodówce ok 4dni, można też zamrażać w małych pojemnikach lub pasteryzować w małych słoikach (można przechowywać 3-4miesiące) i wykorzystywać w razie potrzeby. A warto - bo jeśli już mamy bulion, możemy szybko przygotować wiele wspaniałych zup!