Zdrowie na talerzu, czyli co nieco o oliwkach i oliwie

  • 1

Oliwki i produkowana z nich oliwa to samo zdrowie - bez względu na to, co wybierzemy czekają nas same korzyści.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Zdrowie na talerzu, czyli co nieco o oliwkach i oliwie
fot. Fotolia

Drzewa oliwne pochodzą z Azji i uprawiane są od tysięcy lat. Gałązka oliwna od wieków była symbolem płodności i pokoju, o czym wiemy z Biblii - to właśnie z gałązką oliwną przyleciała gołębica. Oliwę ofiarowywano także starożytnym bogom, a symbolem zwycięstwa były wieńce z liści oliwnych. Drzewo oliwne swoje pierwsze owoce wydaje nie wcześniej, niż po siedmiu latach od posadzenia, ale za to owocuje przez prawie 100 lat.

Surowe oliwki są gorzkie, choć paradoksalnie najlepiej smakują podawane na zimno. Od zerwania owoców do wyprodukowania oliwy musi zostać zachowana odpowiednia kolejność wykonywanych czynności. Owoce miażdżone są w specjalnych prasach a następnie wirowane. Etap ten pozwala oddzielić wodę od oliwy.

Oliwa jest lekkostrawna i zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Oliwa z oliwek pozytywnie wpływa na obniżenie złego cholesterolu, przeciwdziała miażdżycy i poprawia pracę jelit. Pielęgnuje skórę i poprawia gojenie się blizn. Kuracje z oliwki stosuje się także przy kamieniach żółciowych oraz przy chorobach uszu.

W gastronomi oliwa z oliwek ma bardzo duże znaczenie. Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, jaką oliwę kupujemy i wyróżnić kilka jej typów:
- Extra virgin, jest to oliwa najwyższej jakości, jest z pierwszego tłoczenia całych owoców. Powinno się ją spożywać głównie na surowo np. w sałatkach, jest idealną alternatywą tłuszczów zwierzęcych.
- Virgin, powstaje z drugiego tłoczenia; również jest wysoko na liście najlepszych oliw. Można ją stosować do sałatek oraz do gotowania.
- Oliwa z oliwek, jest oliwą z trzeciego tłoczenia - nie polecam jej do dań na zimno; powinno się ją poddać obróbce termicznej, czyli np. można na niej podsmażać .
- Olej ( oliwa z wytłoków), nadaje się tylko do smażenia i jest oliwą rafinowaną.

Oliwa poprawia smak potraw i podkreśla całość dania. W czasie smażenia nie wnika w głąb potrawy, tylko dodaje jej charakteru; wpływa także na chrupkość. Oliwę można stosować również do pieczenia.

Stosowanie oliwy kojarzone jest głównie z kuchnią włoską, ale warto ją stosować do wielu innych potraw np. do nasączania pieczywa zamiast masła. Oliwki można kupić w różnej postaci - ja przede wszystkim polecam te nadziewane, mają wspaniały smak.

Niezależnie od tego czy zdecydujemy się na oliwki czy też oliwę i tak skorzysta na tym nasz organizm.