Cechą charakterystyczną potraw z chińskim makaronem jest lekko słony smak, uzyskany dzięki dodaniu sosu sojowego. Makaron jest bardzo cienki, dlatego nie wymaga długiego gotowania.
Jak przygotować makaron chiński
Do przygotowania domowego chińskiego makaronu potrzeba mąki, wody oraz odrobiny soli. Ciasto najwygodniej wyrabia się na drewnianej stolnicy.
Rodzaje chińskiego makaronu i sposób jego gotowania
Istnieje kilka rodzajów chińskiego makaronu. Występuję one najczęściej w postaci tasiemek lub nitek. W takiej postaci najlepiej przyrządza się go w chińskiej patelni wok. Makaron orientalny charakteryzuje to, że jest drobny a jego przygotowanie jest wręcz błyskawiczne. Makaron sojowy w większości wypadków wytwarzany jest z fasoli albo groszku. Gotuje się go przez około minutę we wrzątku, aby pozostał sprężysty. Najczęściej stosowany jest do przyrządzania orientalnych zup, podobnie jak makaron ryżowy, powstały z mąki ryżowej i wody. Makaron błyskawiczny zalewa się wrzątkiem i po kilku minutach jest gotowy do jedzenia. Do wody można dodać odrobinę soli. Idealnie sprawdza się do smażonych dań w woku. Makarony orientalne można kupić także w postaci zupek chińskich. Suchy, bez dodatku torebek smakowych, zalewa się wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aż spęcznieje. Tak przygotowany makaron można włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie, np. razem z warzywami.
Jak zrobić makaron z zupki chińskiej z warzywami
Chiński makaron smażony z warzywami można podać na obiad lub kolację. Potrawę robi się z makaronu z zupki chińskiej oraz warzyw – gotowej mieszanki kuchni chińskiej lub warzyw dobranych według własnych upodobań np.: marchewki, cebuli, czosnku, papryki, fasoli i kukurydzy. Makaron doprawia się sosem sojowym.
Jak przygotować makaron chiński
Do przygotowania domowego chińskiego makaronu potrzeba mąki, wody oraz odrobiny soli. Ciasto najwygodniej wyrabia się na drewnianej stolnicy.
- Mąkę wysyp na stolnicę.
- Dodaj wodę i trochę soli.
- Ciasto wyrabiaj rękami, a gdy składniki połączą się, odłóż je na chwilę.
- Ponownie zagnieć ciasto i podziel na kilka równych części.
- Ciasto rozciągnij dłońmi i krój nożem w długie i cienkie paski.
Rodzaje chińskiego makaronu i sposób jego gotowania
Istnieje kilka rodzajów chińskiego makaronu. Występuję one najczęściej w postaci tasiemek lub nitek. W takiej postaci najlepiej przyrządza się go w chińskiej patelni wok. Makaron orientalny charakteryzuje to, że jest drobny a jego przygotowanie jest wręcz błyskawiczne. Makaron sojowy w większości wypadków wytwarzany jest z fasoli albo groszku. Gotuje się go przez około minutę we wrzątku, aby pozostał sprężysty. Najczęściej stosowany jest do przyrządzania orientalnych zup, podobnie jak makaron ryżowy, powstały z mąki ryżowej i wody. Makaron błyskawiczny zalewa się wrzątkiem i po kilku minutach jest gotowy do jedzenia. Do wody można dodać odrobinę soli. Idealnie sprawdza się do smażonych dań w woku. Makarony orientalne można kupić także w postaci zupek chińskich. Suchy, bez dodatku torebek smakowych, zalewa się wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aż spęcznieje. Tak przygotowany makaron można włożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć na oliwie, np. razem z warzywami.
Jak zrobić makaron z zupki chińskiej z warzywami
Chiński makaron smażony z warzywami można podać na obiad lub kolację. Potrawę robi się z makaronu z zupki chińskiej oraz warzyw – gotowej mieszanki kuchni chińskiej lub warzyw dobranych według własnych upodobań np.: marchewki, cebuli, czosnku, papryki, fasoli i kukurydzy. Makaron doprawia się sosem sojowym.
- Makaron z zupki chińskiej umieść w naczyniu, zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.
- Rozgrzej patelnię z olejem.
- Marchewkę, cebulę, czosnek i paprykę podsmaż na patelni.
- Dodaj fasolę, kukurydzę oraz miękki makaron.
- Zamieszaj składniki.
- Wlej sos sojowy, aż warzywa połączą się z dressingiem.
- Danie możesz posypać kiełkami lub rzeżuchą.