Czy zdarza Ci się, że połowa posiłku czeka gotowa, a druga wciąż jest w proszku? Zastanawiasz się, jak zorganizować swój czas w kuchni, żeby wszystko było...no właśnie...na czas?
Dzień wcześniej, to czas, kiedy wszystko organizujesz.
Jeśli zamierzasz przygotować coś naprawdę wyjątkowego i robisz dany przepis pierwszy raz jest to niezbędne.
Najpierw musisz wybrać przepis. Zobacz zdjęcie, przeczytaj recepturę i oceń ją krytycznie. Nie tylko pod kątem, czy będzie Ci smakować ale, czy masz czas ją zrobić.
Następnie wypisz składniki zaznacz, które masz, a które musisz kupić i zaplanuj wizytę w sklepie. Zwróć uwagę co z tego, co powinnaś kupić możesz zastąpić rzeczami, które już masz w domu.
Następnie wypisz najważniejsze czynności, dzieląc je przedmiotowo np. sałatka, kurczak, ziemniaki. Chodzi o utworzenie grup czynności, które możesz robić jednocześnie. Następnie dopisz do każdej z nich czas, który jest wymagany na zrealizowanie ich. Jeśli już wiesz, na którą ma być danie, dodaj sobie z 20 minut poślizgu i już wiesz, kiedy powinnaś zacząć gotować.
W ten sam dzień
Zacznij od przygotowania wszystkich składników na wierzchu. Następnie zacznij od czynności, która zajmuje Ci najwięcej czasu. Jeśli potem robi się sama, sprawdź listę i przejdź do następnej. Pamiętaj o rzeczach, które trwają i powinny być jako pierwsze, bo inaczej znacznie spowolnisz gotowanie, np.:
-przygotowywanie galaretki
-gotowanie ziemniaków
-wyrastanie ciasta
-rozgrzewanie piekarnika
Jeśli ułatwi Ci to działanie, zaznacz etapy, które już zrobiłaś.
W ten sposób wszystko powinno udać się idealnie.
Skorzystaj z pomysłu na menu komunijne >>>
Nina W.
karola25