Jak przyrządzić kopytka?
Do przygotowania smacznych i jędrnych kopytek potrzebować będziemy ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąki pszennej, jajek oraz odrobiny soli. Proporcje zależą od tego, jak wiele osób przysiada do stołu. Dla niezbyt licznej rodziny wystarczy ok. 2 kg ziemniaków, 400g mąki, 2 jajka, łyżeczka soli.
Zanim zabierzemy się za wyrabianie ciasta, zacznijmy od wstawienia na kuchenkę garnka z wodą, solą i odrobiną oleju (dzięki temu unikniemy sklejenia się kopytek). Następnie przeciśnijmy przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki (możemy to zrobić zarówno do dużej miski, jak i na stolnicę lub blat).
Po przeciśnięciu uklepmy je, a na ich powierzchni narysujmy krzyż w celu wyznaczenia czterech równych ćwiartek. Jedną z nich wyjmijmy i połóżmy na pozostałe, a w jej miejsce wsypmy mąkę ( tak by zakryła cały brakujący element), wbijmy jajka, posólmy i całość wyróbmy na gładką masę!
Zdjęcia: Fotolia
Odpowiednio wyrobione ciasto podzielmy na 4 części, podsypmy mąką i z każdej porcji uformujmy wałek. Spłaszczmy go delikatnie, a potem tnijmy skośnie na 4 cm kawałki. Gdy woda zacznie wrzeć, partiami wkładamy do niej kopytka i gotujemy do momentu wypłynięcia (ok. 3–4 minuty).
Dlaczego kopytka?
Nie od dziś wiadomo, że nazwy wielu potraw powstały zupełnie przypadkiem i że często niewiele mają wspólnego z tymi już nadanymi. Trochę inaczej sprawa ma się z naszymi rodzimymi kopytkami, nazywanymi w okolicach Poznania również szagówkami!
Kopytka powstały najprawdopodobniej jeszcze przed I wojną światową, kiedy to jedna z gospodyń chcąc podziękować sąsiadom za pomoc przy wykopkach ziemniaków, zaprosiła ich na posiłek. Kobieta wyrobiła ugotowane ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jaj, uformowała je w ruloniki, pokroiła na części i ugotowała. Ponieważ na polu w czasie wykopków znajdował się koń wykorzystywany do przewozu zbieranych ziemniaków, gospodyni swoje danie skojarzyła właśnie z jego kopytami!
Główny składnik kopytek - ziemniaki
Ziemniaki są w naszym kraju niezwykle popularne, a my przygotowujemy z ich udziałem bardzo wiele dań, a jednym z nich są właśnie kopytka. Jakich ziemniaków użyć, by cieszyć się ich sprężystą i jednolitą strukturą?
Zdjęcie: Fotolia
Do dania tego typu najlepiej wykorzystać ziemniaki mączyste, które zawierają największą ilość skrobi. Charakteryzują się one sypkim i jasnym miąższem. Do przygotowania kopytek najlepsze okażą się zatem odmiany takie jak: Bryza, Ibis, Tajfun czy Gustaw!
Wybierając ziemniaki w sklepie kierować należy się wyglądem bulw ziemniaczanych. Powinny mieć podobną barwę i strukturę skórki – im bardziej jest ona chropowata tym większe prawdopodobieństwo, że podczas uprawy glebę pod ziemniaki nadmiernie nawożono sztucznymi nawozami.
Z czym podawać kopytka?
Kopytka to bardzo wszechstronny przysmak kuchni polskiej! Genialnie smakują z dodatkiem sosów pieczeniowych, grzybowych, gulaszów, a także mięs czy warzyw. Śmiało podawać je można również na słodko, w połączeniu ze śmietanką, twarożkiem, jogurtem czy sokiem owocowym. Przysmaki te najczęściej serwujemy jednak w postaci klasycznej z dodatkiem roztopionego masła, zeszklonej cebulki czy skwarków!
Ci którzy lubią eksperymentować w kuchni, do ciasta bazowego dodają pokrojone na drobno liście szpinaku, jarmużu, a także startą dynię czy marchew!
Oryginalny sposób na kopytka
Dania mączne to doskonała alternatywa dla nudnych gotowanych ziemniaków. Przygotowanie ich nie jest pracochłonne i nie wymaga drogich i ciężko dostępnych produktów!
Jeśli chcecie zaskoczyć kubki smakowe swoich bliskich, koniecznie przygotujcie dla nich wartościowe i smaczne kopytka z warzywami w sosie cebulowym. To wiosenne danie urozmaicone zostało o młody bób, marchew, kalafior i fasolkę szparagową. Czyż to nie brzmi smakowicie?
Kolejną propozycją oryginalnego dania są jarmużowe kopytka podane z podsmażoną kiełbasą! Taka potrawa to świetny sposób na przemycenie wartościowego jarmużu, który w nieprzetworzonej postaci nie każdemu przypada do gustu!
Zdjęcie: Fotolia
Z masłem, cebulką, skwarkami czy sosem? W jakiej postaci Wy podajecie smakowite kopytka? Czekamy na Wasze inspirujące przepisy, które pokażą nam inne oblicze tego klasycznego dania kuchni polskiej!
Do przygotowania smacznych i jędrnych kopytek potrzebować będziemy ugotowanych i ostudzonych ziemniaków, mąki pszennej, jajek oraz odrobiny soli. Proporcje zależą od tego, jak wiele osób przysiada do stołu. Dla niezbyt licznej rodziny wystarczy ok. 2 kg ziemniaków, 400g mąki, 2 jajka, łyżeczka soli.
Zanim zabierzemy się za wyrabianie ciasta, zacznijmy od wstawienia na kuchenkę garnka z wodą, solą i odrobiną oleju (dzięki temu unikniemy sklejenia się kopytek). Następnie przeciśnijmy przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki (możemy to zrobić zarówno do dużej miski, jak i na stolnicę lub blat).
Po przeciśnięciu uklepmy je, a na ich powierzchni narysujmy krzyż w celu wyznaczenia czterech równych ćwiartek. Jedną z nich wyjmijmy i połóżmy na pozostałe, a w jej miejsce wsypmy mąkę ( tak by zakryła cały brakujący element), wbijmy jajka, posólmy i całość wyróbmy na gładką masę!
Zdjęcia: Fotolia
Odpowiednio wyrobione ciasto podzielmy na 4 części, podsypmy mąką i z każdej porcji uformujmy wałek. Spłaszczmy go delikatnie, a potem tnijmy skośnie na 4 cm kawałki. Gdy woda zacznie wrzeć, partiami wkładamy do niej kopytka i gotujemy do momentu wypłynięcia (ok. 3–4 minuty).
Dlaczego kopytka?
Nie od dziś wiadomo, że nazwy wielu potraw powstały zupełnie przypadkiem i że często niewiele mają wspólnego z tymi już nadanymi. Trochę inaczej sprawa ma się z naszymi rodzimymi kopytkami, nazywanymi w okolicach Poznania również szagówkami!
Kopytka powstały najprawdopodobniej jeszcze przed I wojną światową, kiedy to jedna z gospodyń chcąc podziękować sąsiadom za pomoc przy wykopkach ziemniaków, zaprosiła ich na posiłek. Kobieta wyrobiła ugotowane ziemniaki z dodatkiem mąki oraz jaj, uformowała je w ruloniki, pokroiła na części i ugotowała. Ponieważ na polu w czasie wykopków znajdował się koń wykorzystywany do przewozu zbieranych ziemniaków, gospodyni swoje danie skojarzyła właśnie z jego kopytami!
Główny składnik kopytek - ziemniaki
Ziemniaki są w naszym kraju niezwykle popularne, a my przygotowujemy z ich udziałem bardzo wiele dań, a jednym z nich są właśnie kopytka. Jakich ziemniaków użyć, by cieszyć się ich sprężystą i jednolitą strukturą?
Zdjęcie: Fotolia
Do dania tego typu najlepiej wykorzystać ziemniaki mączyste, które zawierają największą ilość skrobi. Charakteryzują się one sypkim i jasnym miąższem. Do przygotowania kopytek najlepsze okażą się zatem odmiany takie jak: Bryza, Ibis, Tajfun czy Gustaw!
Wybierając ziemniaki w sklepie kierować należy się wyglądem bulw ziemniaczanych. Powinny mieć podobną barwę i strukturę skórki – im bardziej jest ona chropowata tym większe prawdopodobieństwo, że podczas uprawy glebę pod ziemniaki nadmiernie nawożono sztucznymi nawozami.
Z czym podawać kopytka?
Kopytka to bardzo wszechstronny przysmak kuchni polskiej! Genialnie smakują z dodatkiem sosów pieczeniowych, grzybowych, gulaszów, a także mięs czy warzyw. Śmiało podawać je można również na słodko, w połączeniu ze śmietanką, twarożkiem, jogurtem czy sokiem owocowym. Przysmaki te najczęściej serwujemy jednak w postaci klasycznej z dodatkiem roztopionego masła, zeszklonej cebulki czy skwarków!
Ci którzy lubią eksperymentować w kuchni, do ciasta bazowego dodają pokrojone na drobno liście szpinaku, jarmużu, a także startą dynię czy marchew!
Oryginalny sposób na kopytka
Dania mączne to doskonała alternatywa dla nudnych gotowanych ziemniaków. Przygotowanie ich nie jest pracochłonne i nie wymaga drogich i ciężko dostępnych produktów!
Jeśli chcecie zaskoczyć kubki smakowe swoich bliskich, koniecznie przygotujcie dla nich wartościowe i smaczne kopytka z warzywami w sosie cebulowym. To wiosenne danie urozmaicone zostało o młody bób, marchew, kalafior i fasolkę szparagową. Czyż to nie brzmi smakowicie?
Kolejną propozycją oryginalnego dania są jarmużowe kopytka podane z podsmażoną kiełbasą! Taka potrawa to świetny sposób na przemycenie wartościowego jarmużu, który w nieprzetworzonej postaci nie każdemu przypada do gustu!
Zdjęcie: Fotolia
Z masłem, cebulką, skwarkami czy sosem? W jakiej postaci Wy podajecie smakowite kopytka? Czekamy na Wasze inspirujące przepisy, które pokażą nam inne oblicze tego klasycznego dania kuchni polskiej!
niezły kąsek
Weronika91