Jak zrobić lody śmietankowe?

Ubite jajka, śmietana kremówka i odrobina cukru. Tyle potrzeba, aby cieszyć się domowymi lodami śmietankowymi zrobionymi bez użycia maszynki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić lody śmietankowe?
fot. Fotolia
Nie ma bardziej podstawowego smaku lodów od śmietankowego. To on stanowi bazę do zrobienia bardziej wyrafinowanych kompozycji i deserów lodowych. Dlatego warto nauczyć się ich przygotowywania, szczególnie, że nie jest to zbyt skomplikowane. Nawet, gdy nie posiadamy w domu specjalnej maszynki!

Jak zrobić domowe lody śmietankowe?

Przygotowanie takich lodów jest proste, choć wymaga pewnej uwagi - szczególnie przy ubijaniu śmietany. Jednak wysiłek się opłaca, szczególnie, gdy takie lody zaserwujemy do gorącej szarlotki lub zrobimy z nich tort lodowy.
  • Do przygotowania domowych lodów śmietankowych będą potrzebne: śmietana 30-36% (słodka), jajka i cukier puder.
  • Żółtka należy oddzielić od białek i utrzeć na gładki jasny puch.
  • Białka i śmietanę ubijamy w oddzielnych naczyniach na sztywno.
  • Wszystkie trzy masy delikatnie ze sobą łączymy, przekładamy do pojemnika i zamrażamy. Po paru godzinach lody są gotowe do spożycia.
Uwaga: Jajka należy sparzyć przed użyciem!

Jak zrobić lody śmietankowe bez jajek?

Choć wiele osób uważa, że lody muszą w swoim składzie zawierać jajka, prawda jest taka, że można się bez nich obyć. Wystarczą dokładnie dwa składniki, aby zrobić pyszne lody śmietankowe!
  • Do przygotowania lodów bez jajek będą potrzebne: śmietana kremówka 30-36%, niesłodzone mleko skondensowane.
  • Śmietanę ubijamy na sztywno a następnie mieszamy z mlekiem skondensowanym.
  • Masę przelewamy do pojemnika i zamrażamy. Smacznego!
Jak podawać lody śmietankowe?

Lody śmietankowe można podawać samodzielnie – w pucharku lub wafelku – lub z dodatkami. Można je łączyć z innymi smakami lodów, w tym czekoladowymi, truskawkowymi lub bakaliowymi. Dobrze komponują się z różnego rodzaju polewami (np. czekoladową lub toffi), posypkami (w tym kruszonymi orzechami), świeżymi owocami (np. malinami lub truskawkami) i bitą śmietaną. Świetnie się sprawdzają jako dodatek do szarlotki, brownie lub sernika podawanego na gorąco. Lody można także wykorzystać do gofrów, naleśników z owocami czy frappe.