Natura jest tak obfita w specyfiki na każdą dolegliwość, że raczej daruję sobie obszerny opis dotyczący zbawiennych właściwości kurkumy. Powiem tylko w skrócie, że działa uodparniająco, przeciwzapalnie i pomaga rozgonić przeziębienie, żeby nie przerodziło się w coś bardziej poważnego.
Na chwilę obecną, mogę rzeczywiście potwierdzić dobroczynny wpływ kurkumy. Popijam codziennie mały kieliszeczek mojej naleweczki i jestem zdrowa jak ryba!
Kurkuma mnie urzekła swoim pięknym słonecznym kolorem i nalewka z kurkumy, to wspomnienie słonecznego lata. Ostatnimi czasy, także coraz więcej leków, produkowanych jest na bazie ekstraktów z kurkumy, więc śmiem twierdzić, że domowa naleweczka, to dosłownie samo zdrowie.
Do zrobienia nalewki potrzebujemy: szklanka kurkumy, 1,5 szklanki spirytusu, 1,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z grapefruitów, dobrze umyte szczoteczką i wyparzone skórki z grapefruitów, dwie płaskie łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, szklanka miodu.
Wszystkie składniki umieszczamy w litrowym słoiku i dobrze ze sobą mieszamy. Na końcu wrzucamy skórki grapefruita, oczywiście pokrojone w mniejsze kawałki, pamiętajmy jednak, by nie były za małe. Przyrządzoną mieszankę odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, a nawet dłużej. Tydzień to takie minimum. Po upływie tego czasu, przelewamy naszą nalewkę do odpowiedniego naczynia, ale robimy to tak, by w słoiku pozostał cenny osad. Buteleczkę zakręcamy i odstawiamy na półkę z domowymi alkoholami. Popijamy wedle uznania. Pozostałości ze słoika, wraz z cennym osadem, zalewamy białym półsłodkim winem, zostawiamy na około 3 dni w zaciemnionym miejscu. Po trzech dniach zlewamy winko do naczynia.
Pamiętajmy jednak, że kurkuma to także substancja silnie barwiąca, której usunięcie z mebli, czy tkanin, może się okazać niemożliwe.
Na zdrowie!
Polecamy przepisy na: Pyszne nalewki domowej roboty >>>
Na chwilę obecną, mogę rzeczywiście potwierdzić dobroczynny wpływ kurkumy. Popijam codziennie mały kieliszeczek mojej naleweczki i jestem zdrowa jak ryba!
Kurkuma mnie urzekła swoim pięknym słonecznym kolorem i nalewka z kurkumy, to wspomnienie słonecznego lata. Ostatnimi czasy, także coraz więcej leków, produkowanych jest na bazie ekstraktów z kurkumy, więc śmiem twierdzić, że domowa naleweczka, to dosłownie samo zdrowie.
Do zrobienia nalewki potrzebujemy: szklanka kurkumy, 1,5 szklanki spirytusu, 1,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z grapefruitów, dobrze umyte szczoteczką i wyparzone skórki z grapefruitów, dwie płaskie łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, szklanka miodu.
Wszystkie składniki umieszczamy w litrowym słoiku i dobrze ze sobą mieszamy. Na końcu wrzucamy skórki grapefruita, oczywiście pokrojone w mniejsze kawałki, pamiętajmy jednak, by nie były za małe. Przyrządzoną mieszankę odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień, a nawet dłużej. Tydzień to takie minimum. Po upływie tego czasu, przelewamy naszą nalewkę do odpowiedniego naczynia, ale robimy to tak, by w słoiku pozostał cenny osad. Buteleczkę zakręcamy i odstawiamy na półkę z domowymi alkoholami. Popijamy wedle uznania. Pozostałości ze słoika, wraz z cennym osadem, zalewamy białym półsłodkim winem, zostawiamy na około 3 dni w zaciemnionym miejscu. Po trzech dniach zlewamy winko do naczynia.
Pamiętajmy jednak, że kurkuma to także substancja silnie barwiąca, której usunięcie z mebli, czy tkanin, może się okazać niemożliwe.
Na zdrowie!
Polecamy przepisy na: Pyszne nalewki domowej roboty >>>
Nina W.
karola25
anka0513
monikaa
agnes31
Igraszki Losu
kuchcik76