Jak zrobić nuggetsy?

  • 1

Kąski z kurczaka są proste w przygotowaniu. Wystarczy pierś lub filet, panierka i sos. Każdy element można dowolnie modyfikować, tworząc tym samym wiele wersji jednego dania!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić nuggetsy?
fot. Fotolia
Nuggetsy to potrawa, która zdobyła popularność dzięki sieciom fast food. Aromatyczne, szybkie w przygotowaniu, mogą służyć za przekąskę na imprezę lub danie główne. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jak przygotować kąski z kurczaka?

Przepis na nuggetsy

1. Przygotuj:
  • 1 podwójna pierś kurczaka;
  • 0,5 szklanki mleka;
  • 1 jajko;
  • 0,5 szklanki pokruszonych chipsów lub nachosów;
  • 0,5 szklanki bułki tartej;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku;
  • 0,5 łyżeczki przyprawy curry;
  • Szczyptę pieprzu;
  • Szczyptę soli;
  • 2 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki śmietany 18%;
  • 2-3 ząbki czosnku.
2. Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki (kąski).
3. Jajko rozkłócamy z mlekiem, solą i pieprzem. Maczamy w nim kurczaka.
4. W misce mieszamy chipsy z bułką tartą i przyprawami.
5. Obtaczamy w panierce kawałki kurczaka.
6. Nuggetsy smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w 220 st. C.
7. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy – czosnek siekamy na drobną kosteczkę, mieszamy ze śmietaną i majonezem a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
8. Gotowe nuggetsy serwujemy z sosem. Smacznego!

Nuggetsy z kurczaka
Fotolia

Panierka do kurczaka

Jednym z najważniejszych elementów przygotowania kąsków z kurczaka jest odpowiednia panierka. Można ją zrobić na wiele różnych sposobów. Jakich?
  • Kurczak w płatkach kukurydzianych: 1 szklankę płatków kruszymy i mieszamy z przyprawami. Opcjonalnie można dodać bułkę tartą.
  • Kurczak w sezamie: zamoczone w jajku i mleku kąski obtaczamy w sezamie. Można go wykorzystać samodzielnie lub wymieszać z bułką tartą albo wiórkami kokosowymi.
  • Kurczak w miodzie: w tej wersji kawałków kurczaka nie moczymy w mleku i jajku, lecz bezpośrednio w miodzie a następnie płatkach kukurydzianych lub orzechach.
  • Kurczak w płatkach owsianych: pokruszone płatki owsiane mieszamy z przyprawami. Najlepiej sprawdzi się tutaj ostra papryka, wyraziste odmiany pieprzu lub kurkuma.
  • Kurczak w chrupkach: zamiast wskazanych w przepisie chipsów czy nachosów, można wykorzystać chrupki serowe. Taka panierka będzie delikatniejsza w fakturze, lecz wyrazistsza w smaku.

Dip do nuggetsów

Jeśli mamy już wybraną panierkę a nasze kąski pieką się w piekarniku, pora na przyrządzenie sosu do kurczaka. Wybór jest tutaj spory. Oprócz standardowego czosnkowego istnieje wiele innych dipów, które świetnie się sprawdzą jako dodatek do nuggetsów. Jakie to sosy?
  • Blue cheese: czyli sos śmietanowo-serowy. W rondelku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy w niej twardy ser pleśniowy z niebieską pleśnią (np. lazur, gorgonzolę). Całość delikatnie doprawiamy solą.
  • Sos słodko-kwaśny: istnieje wiele wersji tego dipu. Główne założenie jego jest takie, że element słodki (np. ananasa, brzoskwinię) mieszamy z czymś neutralnym (np. pomidorami z puszki) i kwaśnym (np. octem ryżowym, ketchupem). Całość dowolnie się modyfikuje np. poprzez dodanie soku pomarańczowego, cebuli czy czosnku.
  • Sos musztardowo-miodowy: słodko-ostry sos, który jest najszybszy w przygotowaniu. Wystarczy, że wybraną musztardę mieszamy z łyżką miodu a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Sos pieprzowy: mniej popularny acz równie pyszny. Przygotowuje się go na bazie jogurtu naturalnego (zwykłego lub typu greckiego) i pieprzu. Można do tego celu wykorzystać różne rodzaje pieprzu. Ważne: sos po przygotowaniu musi nieco odstać, by nabrać intensywności!

A Wy w jaki sposób przygotowujecie nuggetsy? Macie swoje popisowe wersje panierek, które wzbudzają zachwyt w całej rodzinie? Wypowiedzcie się w komentarzach, dzieląc się swoimi ulubionymi patentami na kąski z kurczaka!