Popcorn karmelowy zrobisz z suszonych ziaren kukurydzy lub z gotowego popcornu. Do syropu karmelowego dodaj m.in. masło, sól, olej i wodę.
Popcorn karmelowy w piekarniku
Do zrobienia popcornu karmelowego w domu potrzebujesz:
Sposób przygotowania karmelowego popcornu:
Zamiast cukru i złotego syropu możesz też wykorzystać miód:
Popcorn karmelowy w piekarniku
Do zrobienia popcornu karmelowego w domu potrzebujesz:
- gotowego popcornu, który można włożyć do mikrofalówki lub usmażyć,
- brązowego cukru,
- masła,
- tzw. złotego syropu,
- soli,
- wody,
- oleju.
Sposób przygotowania karmelowego popcornu:
- Włącz piekarnik na 150ºC.
- Połóż na blachę papier do pieczenia lub folię posmarowaną olejem.
- Przygotuj popcorn według instrukcji na opakowaniu.
- Włóż kukurydzę do brytfanki.
- Do garnka wlej syrop, masło i cukier. Dodaj sól i wodę. Podgrzej składniki. Kiedy zaczną się gotować, zdejmij garnek z ognia.
- Zostaw syrop do ostygnięcia. Kiedy wystygnie, polej nim popcorn.
- Wymieszaj kukurydzę i syrop.
- Wstaw brytfankę z popcornem do piekarnika. Po 15 minutach wyjmij kukurydzę i wymieszaj ją.
- Potem znów piecz przez 15 minut.
- Kontroluj proces pieczenia, uważając, by popcorn się nie przypalił.
Zamiast cukru i złotego syropu możesz też wykorzystać miód:
- Przygotuj kukurydzę w garnku lub w mikrofali. Jeśli używasz garnka, potrząsaj nim co kilka minut, aby kukurydza się nie przypaliła.
- Kiedy popcorn będzie gotowy, przygotuj patelnię. Wlej na nią miód.
- Podgrzewaj miód dotąd, aż pokażą się bąbelki.
- Wsyp kukurydzę na patelnię i wymieszaj z miodem. Podgrzewaj całość dotąd, aż wszystkie ziarna popcornu zostaną pokryte karmelem.