Jak zrobić popcorn karmelowy w domu?

Do zrobienia popcornu karmelowego w domu potrzebujesz m.in. miodu lub złotego syropu i brązowego cukru. Przygotowanie go zajmie około 15-20 minut.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić popcorn karmelowy w domu?
fot. Fotolia
Popcorn karmelowy zrobisz z suszonych ziaren kukurydzy lub z gotowego popcornu. Do syropu karmelowego dodaj m.in. masło, sól, olej i wodę.

Popcorn karmelowy w piekarniku

Do zrobienia popcornu karmelowego w domu potrzebujesz:
  • gotowego popcornu, który można włożyć do mikrofalówki lub usmażyć,
  • brązowego cukru,
  • masła,
  • tzw. złotego syropu,
  • soli,
  • wody,
  • oleju.

Sposób przygotowania karmelowego popcornu:
  • Włącz piekarnik na 150ºC.
  • Połóż na blachę papier do pieczenia lub folię posmarowaną olejem.
  • Przygotuj popcorn według instrukcji na opakowaniu.
  • Włóż kukurydzę do brytfanki.
  • Do garnka wlej syrop, masło i cukier. Dodaj sól i wodę. Podgrzej składniki. Kiedy zaczną się gotować, zdejmij garnek z ognia.
  • Zostaw syrop do ostygnięcia. Kiedy wystygnie, polej nim popcorn.
  • Wymieszaj kukurydzę i syrop.
  • Wstaw brytfankę z popcornem do piekarnika. Po 15 minutach wyjmij kukurydzę i wymieszaj ją.
  • Potem znów piecz przez 15 minut.
  • Kontroluj proces pieczenia, uważając, by popcorn się nie przypalił.

Zamiast cukru i złotego syropu możesz też wykorzystać miód:
  • Przygotuj kukurydzę w garnku lub w mikrofali. Jeśli używasz garnka, potrząsaj nim co kilka minut, aby kukurydza się nie przypaliła.
  • Kiedy popcorn będzie gotowy, przygotuj patelnię. Wlej na nią miód.
  • Podgrzewaj miód dotąd, aż pokażą się bąbelki.
  • Wsyp kukurydzę na patelnię i wymieszaj z miodem. Podgrzewaj całość dotąd, aż wszystkie ziarna popcornu zostaną pokryte karmelem.