Karmel to nieodłączny element każdego cukiernika. Można go bowiem wykorzystać nie tylko jako polewę do naleśników, gofrów czy babeczek, lecz także jako bazę do tworzenia cudownych dekoracji, np. róż. Aby jednak zacząć się bawić tym specjałem, dobrze jest wiedzieć jak go przygotować we własnym domu!
Jak zrobić karmel?
Robienie karmelu jest dziecinnie proste, a jedyne czego musimy pilnować to odpowiednia temperatura. Nie może być zbyt niska (bo wówczas cukier nie stanie się płynny) ani zbyt wysoka (bo całość się przypali). Zobacz, jak go przygotować!
1. Przygotuj podstawowe artefakty: cukier biały lub trzcinowy, garnek z grubym dnem (aby uniknąć zbędnych strat sięgnij po taki, którego "w razie czego" nie będzie Ci szkoda), odrobinę wody, sok z cytryny (pozwoli uniknąć problemu grudek) i, choć nie jest to wymagane, termometr spożywczy (pozwoli precyzyjnie określić temperaturę).
2. Wsyp cukier na dno garnka, dodaj wodę (na 1 szklankę cukru – ok. 2 łyżek, nie więcej) i sok z cytryny (1 łyżkę). Całość przemieszaj i postaw na palniku.
3. Obserwuj cukier – łatwo dostrzeżesz moment, w którym rozpocznie się karmelizacja. Całość bowiem zacznie się robić delikatnie żółtawa. Pamiętaj, że karmel nie może się spalić (czyli zrobić ciemnobrązowy), dlatego pilnuj temperatury. Powinna ona wynosić około 150 st. C.
4. Gotowy karmel możesz wykorzystać dwojako: albo od razu, wykorzystując fakt, iż jest on płynny, albo nieco poczekać aż zacznie tężeć i zrobić z niego domowe lizaki bądź dekoracje. Smacznego!
Zdjęcie: Fotolia.pl
Karmel, toffi czy kajmak?
Mimo iż są do siebie podobne, każdy z nich powstaje w nieco inny sposób. Czym różnią się od siebie karmel, toffi i kajmak? Karmel to po prostu palony cukier, który ma głęboką brązową barwę, wyraźnie przezroczystą. Toffi to z kolei dość twarda, nieprzezroczysta masa w kolorze kawy z mlekiem. Robi się ją przy pomocy cukru oraz masła. Z kolei masa krówkowa (kajmak) to nic innego jak gotowane mleko zagęszczone. Jest bardzo podobna do toffi, jednak w odróżnieniu od niego jest płynna przez co świetnie nadaje się jako krem do tortów i wafli.
Nie tylko słodycze
Choć karmel stricte kojarzy się z deserami, jest on również nieocenionym dodatkiem do dań wytrawnych. Jeśli nie potrafisz sobie tego wyobrazić, to koniecznie sięgnij po przepisy na kurczaka w karmelu lub sałatkę z karmelizowanymi burakami.
Z kolei sos karmelowy świetnie sprawdzi się w połączeniu z kaczką czy wieprzowiną. Fani palonego cukru doskonale wiedzą, iż nie ma nic bardziej intrygującego w smaku niż solony karmel – połączenie dwóch smaków idealnie pasuje do wielu potraw.
Co myślicie o takim domowym karmelu? Do czego najczęściej wykorzystujecie ten słodki dodatek - do deserów czy dań? Czekamy na wasze przepisy, w których karmel odgrywa kluczową rolę!
Jak zrobić karmel?
Robienie karmelu jest dziecinnie proste, a jedyne czego musimy pilnować to odpowiednia temperatura. Nie może być zbyt niska (bo wówczas cukier nie stanie się płynny) ani zbyt wysoka (bo całość się przypali). Zobacz, jak go przygotować!
1. Przygotuj podstawowe artefakty: cukier biały lub trzcinowy, garnek z grubym dnem (aby uniknąć zbędnych strat sięgnij po taki, którego "w razie czego" nie będzie Ci szkoda), odrobinę wody, sok z cytryny (pozwoli uniknąć problemu grudek) i, choć nie jest to wymagane, termometr spożywczy (pozwoli precyzyjnie określić temperaturę).
2. Wsyp cukier na dno garnka, dodaj wodę (na 1 szklankę cukru – ok. 2 łyżek, nie więcej) i sok z cytryny (1 łyżkę). Całość przemieszaj i postaw na palniku.
3. Obserwuj cukier – łatwo dostrzeżesz moment, w którym rozpocznie się karmelizacja. Całość bowiem zacznie się robić delikatnie żółtawa. Pamiętaj, że karmel nie może się spalić (czyli zrobić ciemnobrązowy), dlatego pilnuj temperatury. Powinna ona wynosić około 150 st. C.
4. Gotowy karmel możesz wykorzystać dwojako: albo od razu, wykorzystując fakt, iż jest on płynny, albo nieco poczekać aż zacznie tężeć i zrobić z niego domowe lizaki bądź dekoracje. Smacznego!
Zdjęcie: Fotolia.pl
Karmel, toffi czy kajmak?
Mimo iż są do siebie podobne, każdy z nich powstaje w nieco inny sposób. Czym różnią się od siebie karmel, toffi i kajmak? Karmel to po prostu palony cukier, który ma głęboką brązową barwę, wyraźnie przezroczystą. Toffi to z kolei dość twarda, nieprzezroczysta masa w kolorze kawy z mlekiem. Robi się ją przy pomocy cukru oraz masła. Z kolei masa krówkowa (kajmak) to nic innego jak gotowane mleko zagęszczone. Jest bardzo podobna do toffi, jednak w odróżnieniu od niego jest płynna przez co świetnie nadaje się jako krem do tortów i wafli.
Nie tylko słodycze
Choć karmel stricte kojarzy się z deserami, jest on również nieocenionym dodatkiem do dań wytrawnych. Jeśli nie potrafisz sobie tego wyobrazić, to koniecznie sięgnij po przepisy na kurczaka w karmelu lub sałatkę z karmelizowanymi burakami.
Z kolei sos karmelowy świetnie sprawdzi się w połączeniu z kaczką czy wieprzowiną. Fani palonego cukru doskonale wiedzą, iż nie ma nic bardziej intrygującego w smaku niż solony karmel – połączenie dwóch smaków idealnie pasuje do wielu potraw.
Co myślicie o takim domowym karmelu? Do czego najczęściej wykorzystujecie ten słodki dodatek - do deserów czy dań? Czekamy na wasze przepisy, w których karmel odgrywa kluczową rolę!
LauraLaura
Magdalena88