Karmel to nic innego jak palony cukier, który przygotowuje się poprzez podgrzewanie kryształków do momentu, aż zmienią konsystencję i kolor. W takiej postaci świetnie się sprawdza jako dodatek do deserów i dań wytrawnych. Jak skarmelizować cukier krok po kroku?
Jak skarmelizować cukier na patelni?
Karmelizacja to proces, który przebiega dość szybko. Dlatego bardzo ważne jest, aby w trakcie przyrządzania pilnować, by cukier się nie przypalił. Jak to zrobić prawidłowo?
Jak skarmelizować orzechy?
Karmel to nie tylko świetna baza do dekoracji czy dodatek do szeregu dań. To również sposób na przygotowanie przekąsek, w tym orzechów w karmelu!
Karmelizowanie warzyw i owoców
Oprócz orzechów, karmelizacji można poddać także warzywa i owoce. Najpopularniejsze są karmelizowane marchewki, banany oraz jabłka. Przygotowuje się je tak samo jak orzechy. Jedynym wyjątkiem jest karmelizowana cebula. Jej przyrządzenie polega na dość długim duszeniu jej. W zależności od gatunku i przeznaczenia – można do niej dodać cukier, lecz nie jest on konieczny. Taka cebula świetnie się sprawdza jako dodatek do mięs i sosów, w tym BBQ.
Jak skarmelizować cukier na patelni?
Karmelizacja to proces, który przebiega dość szybko. Dlatego bardzo ważne jest, aby w trakcie przyrządzania pilnować, by cukier się nie przypalił. Jak to zrobić prawidłowo?
- Do skarmelizowania cukru będą potrzebne: cukier (biały lub trzcinowy), woda i patelnia.
- Na patelnię należy wysypać cukier tak, aby utworzył równomierną warstwę. Całość polewa się odrobiną wody (ok. 2 łyżek na 250 g cukru).
- Patelnię stawia się na małym ogniu i czeka. W międzyczasie syrop będzie zmieniał kolor. Gdy stanie się złocisty – karmel jest gotowy.
Jak skarmelizować orzechy?
Karmel to nie tylko świetna baza do dekoracji czy dodatek do szeregu dań. To również sposób na przygotowanie przekąsek, w tym orzechów w karmelu!
- Do skarmelizowania orzechów będą potrzebne: niesolone orzechy (może być wymieszanych kilka rodzajów), cukier i woda.
- Orzechy należy wrzucić na patelnię, delikatnie je podprażyć a następnie zasypać cukrem. Polewamy odrobiną wody (ok. ¼ szklanki wody na 1 szklankę cukru).
- Całość gotujemy na małym ogniu do momentu, aż cukier zmieni kolor na jasnożółty a woda odparuje.
- Gdy tak się stanie – orzechy należy wysypać na papier do pieczenia, folię spożywczą lub aluminiową i zostawić do przestygnięcia. Gotowe!
Karmelizowanie warzyw i owoców
Oprócz orzechów, karmelizacji można poddać także warzywa i owoce. Najpopularniejsze są karmelizowane marchewki, banany oraz jabłka. Przygotowuje się je tak samo jak orzechy. Jedynym wyjątkiem jest karmelizowana cebula. Jej przyrządzenie polega na dość długim duszeniu jej. W zależności od gatunku i przeznaczenia – można do niej dodać cukier, lecz nie jest on konieczny. Taka cebula świetnie się sprawdza jako dodatek do mięs i sosów, w tym BBQ.
SylaUla