Sok z żurawiny to lekko kwaskowaty napój, który warto mieć w swojej spiżarni. Jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu a efekty potrafią zadziwić! Jak zrobić sok z żurawiny?
Przepis na sok z żurawiny
Sok żurawinowy przygotowuje się ze świeżych owoców. Podobnie jak w przypadku soku z czarnego bzu, tak i tutaj wymagana jest obróbka cieplna. Jak to zrobić krok po kroku?
Z całą pewnością tak. Żurawina jest bowiem bogata w witaminy C, B1 i B2. Dodatkowo posiada sporo minerałów, w tym przede wszystkim potas, wapń i fosfor. Jest niskokaloryczna i posiada właściwości dezynfekujące. Żurawina jest zalecana osobom cierpiącym na zapalenia układu moczowego, ponieważ przyśpiesza proces leczenia. Dodatkowo wspomaga walkę z wrzodami oraz przeciwdziała chorobom serca. Dlatego, jeśli nie lubimy innych przetworów z tego owocu, warto sięgać choć po domowy sok. W ten sposób wspomożemy swoją odporność i dostarczymy cennych składników odżywczych.
Przepis na sok z żurawiny
Sok żurawinowy przygotowuje się ze świeżych owoców. Podobnie jak w przypadku soku z czarnego bzu, tak i tutaj wymagana jest obróbka cieplna. Jak to zrobić krok po kroku?
- Do zrobienia soku żurawinowego potrzebne będą: świeża żurawina, cukier (ok. 1 szklanki na 1 kg owoców), woda.
- Owoce przebieramy, myjemy i umieszczamy w garnku.
- Żurawinę zalewamy wodą tak, by była przykryta.
- Dodajemy cukier i całość stawiamy na palniku.
- Gotujemy do momentu, aż owoce się zaczną rozpadać i napój zgęstnieje.
- Płyn przecedzamy przez sitko (jeśli chcemy klarowny sok) lub blendujemy.
- Gotowy sok przelewamy do butelek. Smacznego!
Z całą pewnością tak. Żurawina jest bowiem bogata w witaminy C, B1 i B2. Dodatkowo posiada sporo minerałów, w tym przede wszystkim potas, wapń i fosfor. Jest niskokaloryczna i posiada właściwości dezynfekujące. Żurawina jest zalecana osobom cierpiącym na zapalenia układu moczowego, ponieważ przyśpiesza proces leczenia. Dodatkowo wspomaga walkę z wrzodami oraz przeciwdziała chorobom serca. Dlatego, jeśli nie lubimy innych przetworów z tego owocu, warto sięgać choć po domowy sok. W ten sposób wspomożemy swoją odporność i dostarczymy cennych składników odżywczych.