Suszone owoce woce żurawiny mają dużo wartości odżywczych, świetny smak i są zdrowe. Zawierają dużo wit. A i C, wit. z grupy B. Poza tym znajdziemy w nich sole mineralne, karotenoidy, kwas askorbinowy i cytrynowy. Mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające odporność. Zaleca się spożywanie żurawiny, we wszystkich postaciach, w okresie jesienno-zimowym aby chronić się przed przeziębieniami. Żurawina jest ponad to źródłem antyoksydantów, tak jak czerwone wino. Pomaga przy różnych, szczególnie długotrwałych, schorzeniach przewodu moczowego i przy kamicy nerkowej. Żurawina suszona ma tę zaletę, że jest dostępna przez cały rok i możemy się cieszyć jej słodko-cierpkim smakim zawsze kiedy przyjdzie nam na to ochota.
Babciagramolka
Babciagramolka
Gość
Kupiłam kilogram pięknej, wielkoowocowej (stąd pytanie o krojenie owoców, bo widzę, że ta kupowana jest w kawałkach, co najmniej połówkach) żurawiny, którą chciałabym ususzyć i teraz nie wiem, jak się za to zabrać ;)
Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam.
Gość
Niezapominajka
iwona.b
selene7
Dodam swoje 3 grosze. Używam żurawinę od dość dawna, najczęściej ostatnio dodaję suszoną do owsianki, którą jem na śniadanie z jogurtem lub kefirem. Przyjrzałam się informacjom na opakowaniach. Żurawiny w "suszonej żurawinie" jest 47% lub 54%!!! Reszta to cukier i olej!! Czasem jest napisane na pudełku "żurawina kandyzowana". Przecież nie o to chodzi, żeby zażerać się cukrem, to miało być zdrowe!
Jeśli ktoś ma sposób na suszenie, żeby potem była jadalna, to bardzo proszę o podanie go.
zofijka
a czasami podjadam prosto z torebki.....jest bardzo zdrowa :)
Gość
Gość