Gulasz jest daniem o konsystencji gęstej zupy mięsno-warzywnej, która wywodzi się z kuchni węgierskiej. Stanowi smaczny dodatek do kasz oraz ziemniaków, klusek śląskich czy kopytek. Do jego przygotowania można wykorzystać różne rodzaje mięs: wołowinę, kurczaka, wieprzowinę np. szynkę.
Składniki potrzebne do zrobienia sosu do gulaszu
Podstawą gulaszu jest oczywiście mięso. Wielu restauratorów uważa, że sos do gulaszu powinien pochodzić jedynie z mięsa, ewentualnie z dodatkiem wina. Można go przyrządzić z szynki lub łopatki wieprzowej, kurczaka, dziczyzny lub wołowiny. Kolejnym składnikiem sosu jest cebula. Smacznym dodatkiem są również pieczarki lub suszone grzyby leśne oraz świeża, czerwona papryka. Do przyprawienia gulaszowego sosu najlepiej sprawdzają się sól, pieprz, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz słodka papryka. Nierzadko wykorzystuje się również bulionowe kostki mięsne, a do zagęszczenia sosu mąkę pszenną. Jednak lepszą metodą zagęszczania jest zredukowanie sosu, czyli jego odparowanie.
Jak przygotować ciemny sos do gulaszu?
Przygotowanie smacznego i sycącego gulaszu zajmuje maksymalnie 90 minut.
Sos gulaszowy najlepiej komponuje się z kaszami. W tradycji polskiej najczęściej polewa się nim kasze gruboziarniste, takie jak gryczana oraz jęczmienna (np. pęczak). Dobrym połączeniem jest również gulasz z ziemniakami, z domowymi kopytkami oraz śląskimi kluseczkami.
Składniki potrzebne do zrobienia sosu do gulaszu
Podstawą gulaszu jest oczywiście mięso. Wielu restauratorów uważa, że sos do gulaszu powinien pochodzić jedynie z mięsa, ewentualnie z dodatkiem wina. Można go przyrządzić z szynki lub łopatki wieprzowej, kurczaka, dziczyzny lub wołowiny. Kolejnym składnikiem sosu jest cebula. Smacznym dodatkiem są również pieczarki lub suszone grzyby leśne oraz świeża, czerwona papryka. Do przyprawienia gulaszowego sosu najlepiej sprawdzają się sól, pieprz, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz słodka papryka. Nierzadko wykorzystuje się również bulionowe kostki mięsne, a do zagęszczenia sosu mąkę pszenną. Jednak lepszą metodą zagęszczania jest zredukowanie sosu, czyli jego odparowanie.
Jak przygotować ciemny sos do gulaszu?
Przygotowanie smacznego i sycącego gulaszu zajmuje maksymalnie 90 minut.
- Pierwszą czynnością jest pokrojenie składników. Mięso należy pokroić w kostkę, ewentualnie na większe kawałki. Cebulę kroi się w drobną kostkę.
- Kolejnym etapem jest rozgrzanie niewielkiej ilości oleju na patelni bądź w rondelku, na którą następnie dodaje się pokrojone mięso.
- Do mięsa dolewa się zagotowanej wody i dodaje się cebulę oraz przyprawy i inne dodatki, łącznie z bulionowymi kostkami mięsnymi. Suszone grzyby leśne dodają ciemnej barwy i wyrazistego aromatu.
- Aby zagęścić sos, na koniec duszenia - w momencie gdy mięso stanie się miękkie, do sosu dodaje się mąkę rozpuszczoną wcześniej w zimnej wodzie. Całość należy jeszcze chwilę gotować, energicznie mieszając.
Sos gulaszowy najlepiej komponuje się z kaszami. W tradycji polskiej najczęściej polewa się nim kasze gruboziarniste, takie jak gryczana oraz jęczmienna (np. pęczak). Dobrym połączeniem jest również gulasz z ziemniakami, z domowymi kopytkami oraz śląskimi kluseczkami.