Gulasz - rodzaje

Doskonałe porady na temat gulaszu.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Gulasz - rodzaje
Gulasz, gulaszowi nie równy. Wyróżniamy trzy rodzaje, w zalezności z jakiego miesa powstał i w jaki sposób był przygotowany. POTRAWKA: Delikatny gulasz z białego miesa lub warzyw. Mięso gotowane w bulionie podaje się z sosem z maki, masła, śmietany i żółtek. Sos w potrawce jest z reguły zakwaszony sokiem z cytryny. Najpopularniejszym dodatkiem do potrawki jest ryż gotowany na sypko. RAGOUT: Nazwa francuska, która oznacza gulasz z mięsa wołowego, baraniego, wieprzowego lub dzioczyzny. Wyróżniamy dwa rodzaje ragout. Ciemne - mięso pokrojone na kawałki oprósza sie mąką, smaży, a następnie dusi z dodatkiem wody, bulionu i wina. Jasne - przygotowuje się go tak samo jak ciemne, ale bez użycia mąki. Popularne są też ragout z warzyw. Wszystkie jego rodzaje podaje sie z pieczywem, ziemniakami lub omletami. FRYKAS: Nazwa pochodzi od francuskiego słowa fricasse czyli bałagan. Frykas w kuchni staropolskiej był potrawą z delikatnych mięs np. cieleciny, kurczaka. Dziś jest to przede wszystkim potrawa przyrzadzana z cieleciny lub ryby duszonej z warzywami. Podaje się ją z sosem w postaci zasmażki z masła i mąki z dodatkiem żółtek lub śmietany.