Jaka karafka do jakiego trunku?

  • 1

Szlachetne trunki wymagają ładnej oprawy. Zobacz jak dobrze dobrać karafkę do trunku.

         
ocena: 3/5 głosów: 6
Jaka karafka do jakiego trunku?
fot. Fotolia

Gdy nakrywasz stół i wyjmujesz swoją najlepszą zastawą, pomyśl, czy alkohol w butelce nie zepsuje kompozycji. Zawsze warto przelać do karafki tańsze wina i te, które mają osad na dnie.

Aby oddzielić osad od trunku, trzeba płyn przelewać bardzo powoli. W karafkach podajemy też likiery, brandy, whisky. W przypadku drogich win zdania są podzielone. Wielu ekspertów uważa jednak, że każde wino powinno się przelać, by je zdekantować, czyli napowietrzyć. Wtedy bowiem trunek „otwiera się”, czyli rozwija bogaty smak i aromat. Jeśli hołdujesz tej zasadzie, pamiętaj, aby butelkę po markowym alkoholu pokazać gościom, stawiając np. na komodzie.

Karafka do wina
Tylko do czerwonego wina. Charakterystyczne dla karafek o tym przeznaczeniu jest szerokie dno, które pomaga dotlenić wino i wydobyć aromat. Karafki do czerwonego wina występują w różnych wzorach i kolorach oraz pojemnościach.

Karafka do whisky
Można także w niej podawać: wódkę, brandy lub nalewki. Oprócz kwadratowych, bywają również owalne. Zawsze mają korek.

                        
Zdjęcia Fotolia

Karafka do likieru
Karafki do likieru nie są duże, mają poj. 0,3-0,5 l. Mogą być proste, z bezbarwnego szkła, ale często są bogato zdobione. Miewają czasem ucho.

Karafka do wody
Nadaje się również do białego wina, lemoniady i innych chłodnych napojów. Tego typu naczynia na ogół mają prostą stylistykę i szeroką szyjkę, często z dzióbkiem.


Zdjęcia Fotolia

Zobacz jak dobrać kieliszek do trunku >>>

Tekst: Barbara Lasota/Pani domu; zdjęcia Fotolia(4)