Gdy nakrywasz stół i wyjmujesz swoją najlepszą zastawą, pomyśl, czy alkohol w butelce nie zepsuje kompozycji. Zawsze warto przelać do karafki tańsze wina i te, które mają osad na dnie.
Karafka do wina
Tylko do czerwonego wina. Charakterystyczne dla karafek o tym przeznaczeniu jest szerokie dno, które pomaga dotlenić wino i wydobyć aromat. Karafki do czerwonego wina występują w różnych wzorach i kolorach oraz pojemnościach.
Karafka do whisky
Można także w niej podawać: wódkę, brandy lub nalewki. Oprócz kwadratowych, bywają również owalne. Zawsze mają korek.
Zdjęcia Fotolia
Karafka do likieru
Karafki do likieru nie są duże, mają poj. 0,3-0,5 l. Mogą być proste, z bezbarwnego szkła, ale często są bogato zdobione. Miewają czasem ucho.
Karafka do wody
Nadaje się również do białego wina, lemoniady i innych chłodnych napojów. Tego typu naczynia na ogół mają prostą stylistykę i szeroką szyjkę, często z dzióbkiem.
Zdjęcia Fotolia
Zobacz jak dobrać kieliszek do trunku >>>
Tekst: Barbara Lasota/Pani domu; zdjęcia Fotolia(4)
Polpal