Kruche, maślane z dodatkiem ulubionego kakao czy ekstraktu z wanilii są wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty. Do ich przygotowania nie używa się wody, aby ciasto było gęstsze i kruchsze po wypieczeniu. Przełożone do pojemnika mogą być przechowywane przez kilka miesięcy. Sprawdź, jak przygotować ciasteczka!
Jak zrobić kruche ciasteczka?
• Do przygotowania ciastek potrzebna będzie mąka, jajka, cukier, masło oraz ekstrakt waniliowy nadający smak całości.
• W dużej misce ugniatamy ręcznie masło oraz mąkę. Następnie dodajemy żółtka, cukier oraz ekstrakt waniliowy – również mieszamy ręcznie do połączenia się całości.
• Deskę do krojenia oprószamy mąką i kładziemy uformowane w kształcie kiełbaski ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
• Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy w 5 mm krążki. Układamy każdy na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia.
• Pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotobrązowej skorupki.
• Po tym czasie wyjmujemy do ostudzenia, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
• Ciasteczka należy przechowywać w pojemniku z pokrywką.
Wskazówka: Przed upieczeniem warto zamrozić pokrojone w krążki ciasteczka i zaczekać aż nabiorą kształtu. Każde z nich można włożyć do torebki strunowej i przechowywać do momentu upieczenia. Tak przygotowana partia ciastek za każdym razem będzie chrupiąca i świeża, gdy tylko będziemy mieli na nie ochotę.
Jakiego tłuszczu użyć do przygotowania ciastek?
Tłuszcz do przygotowania słodkiego deseru ma znaczący wpływ na konsystencję i smak. W zależności od preferencji i tego, co chcemy uzyskać, warto znać niektóre zasady:
• Masło- jest to jeden ze składników, który najbardziej wzbogaca smak ciastek. Jeżeli użyjemy rozpuszczonego masła, wypiek ten będzie kruchy z wierzchu, a miękki i ciągnący w środku. Do uzyskania puszystych i lekkich wystarczy utrzeć masło w temperaturze pokojowej wraz cukrem pudrem.
• Tłuszcz roślinny- przy użyciu margaryny lub masła roślinnego nie uzyskamy znacznego polepszenia smaku, natomiast tekstura ciastek będzie lżejsza i wilgotniejsza. Przygotowywane z użyciem tego rodzaju tłuszczu zachowują świeżość nieco krócej.
• Mix masła i tłuszczu roślinnego- to kompromis pomiędzy złocistobrązowym, kruchym z wierzchu ciastkiem, a miękkim, delikatnym wnętrzem. Warto pamiętać, aby nie stosować oleju roślinnego do ich wypieku, gdyż podczas wyrastania oklapną i staną się cienkie.
Jak zrobić kruche ciasteczka?
• Do przygotowania ciastek potrzebna będzie mąka, jajka, cukier, masło oraz ekstrakt waniliowy nadający smak całości.
• W dużej misce ugniatamy ręcznie masło oraz mąkę. Następnie dodajemy żółtka, cukier oraz ekstrakt waniliowy – również mieszamy ręcznie do połączenia się całości.
• Deskę do krojenia oprószamy mąką i kładziemy uformowane w kształcie kiełbaski ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
• Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy w 5 mm krążki. Układamy każdy na natłuszczonej blasze lub wyłożonej papierem do pieczenia.
• Pieczemy przez 20 minut do uzyskania złotobrązowej skorupki.
• Po tym czasie wyjmujemy do ostudzenia, a następnie oprószamy cukrem pudrem.
• Ciasteczka należy przechowywać w pojemniku z pokrywką.
Wskazówka: Przed upieczeniem warto zamrozić pokrojone w krążki ciasteczka i zaczekać aż nabiorą kształtu. Każde z nich można włożyć do torebki strunowej i przechowywać do momentu upieczenia. Tak przygotowana partia ciastek za każdym razem będzie chrupiąca i świeża, gdy tylko będziemy mieli na nie ochotę.
Jakiego tłuszczu użyć do przygotowania ciastek?
Tłuszcz do przygotowania słodkiego deseru ma znaczący wpływ na konsystencję i smak. W zależności od preferencji i tego, co chcemy uzyskać, warto znać niektóre zasady:
• Masło- jest to jeden ze składników, który najbardziej wzbogaca smak ciastek. Jeżeli użyjemy rozpuszczonego masła, wypiek ten będzie kruchy z wierzchu, a miękki i ciągnący w środku. Do uzyskania puszystych i lekkich wystarczy utrzeć masło w temperaturze pokojowej wraz cukrem pudrem.
• Tłuszcz roślinny- przy użyciu margaryny lub masła roślinnego nie uzyskamy znacznego polepszenia smaku, natomiast tekstura ciastek będzie lżejsza i wilgotniejsza. Przygotowywane z użyciem tego rodzaju tłuszczu zachowują świeżość nieco krócej.
• Mix masła i tłuszczu roślinnego- to kompromis pomiędzy złocistobrązowym, kruchym z wierzchu ciastkiem, a miękkim, delikatnym wnętrzem. Warto pamiętać, aby nie stosować oleju roślinnego do ich wypieku, gdyż podczas wyrastania oklapną i staną się cienkie.