Kotlety mielone są jednymi z najbardziej popularnych. Przygotowanie ich nie jest trudne. Aby były smaczne musimy dodać odpowiednie przyprawy. Na szczęście kotlety bardzo lubią przeróżne zioła, przyprawy. Śmiało,oprócz soli i pieprzu, możemy doprawiać je majerankiem, tymiankiem, oregano, bazylią, estragonem, koperkiem czy natką pietruszki. Chcąc nadać kotletom wyrazistości możemy dodać czosnek, paprykę lub cebulkę.
Przepisów na kotlety mielone jest tak naprawdę wiele. Zazwyczaj każda gospodyni ma sprawdzony przepis, który stosuje od wielu lat, przekazany przez babcię lub mamę. Jedni lubią kotlety mielone, które są twarde i grube, inni natomiast wolą cieńsze i miękkie. Wszystko tak naprawdę zależy od naszych własnych upodobań.
Najlepsze kotleciki mielone to takie, które mają chrupiącą panierkę, są w środku soczysty i co najważniejsze dobrze doprawiony. Nic tak nie dodaje smaku, jak odpowiednio dobrane przyprawy.
Pytań odnośnie dobrych kotletów mielonych jest wiele. Trzeba wiedzieć jakie mięso wybrać, czym jest dokładnie przyprawić, no i oczywiście jak właściwie je zrobić. Istnieje parę zasad, których, jak będziesz robić kotlet i będzie przestrzegać, to wtedy na pewno kotlety mielone wyjdą takie, jak powinny.
Jedną z takich zasad jest smażenie. Kotlety mielone należy smażyć na smalcu wieprzowym. Smażenie na oleju czy oliwie z oliwek zmieni trochę smak kotleta, poza tym pamiętać należy także o panierce, by było złocista. Taki efekt uzyskamy najpewniej, smażąc kotlety na smalcu wieprzowym.
Do środka, do kotletów mielonych można dodać na przykład pieczarki albo cebulkę. Jeżeli chcemy cebulkę musimy wcześniej podsmażyć ją na masełku. Następnie musimy poczekać aż cebulka ostygnie, ponieważ, jeżeli dodalibyśmy ją gorącą, białko mogłoby się ściąć. To samo tyczy się pieczarek - je także trzeba wcześniej podsmażyć i poczekać aż ostygną i dopiero potem dodać ją do środka kotletów mielonych.
Jeżeli chcemy, aby nasze kotlety były delikatne, trzeba do bułki tartej, którą będziemy panierować kotlety dodać trochę mąki.
Jak kupić mięso mielone?
Najważniejsze jest, aby mięso mielone było bardzo dobrej jakości. Dlatego warto zwrócić uwagę na jego wygląd w sklepie, kolor i zapach. Jednak mimo wszystko najpewniej i najbezpieczniej jest po prostu kupić kawałek mięsa wieprzowego i zmielić je w domu za pomocą maszynki do mięsa. Jeżeli takowej nie posiadamy dobrze jest poprosić sprzedawcę (jeśli oczywiście jest taka możliwość) aby zmielił nam to mięso wieprzowe.
Jeżeli będziemy pamiętać o tych paru zasadach, kotlety mielone powinny nam wyjść smaczne. Dużo zależy od samego mięsa i jego jakości.
Pamiętaj, podczas przyrządzania kotletów mielonych, żeby dodawana do nich cebula nie była surowa. Bardzo jest czuć jej smak i aromat.
Szukasz sposobu na sprawdzenie tego, czy mięso mielone jest dobrze doprawione i odpowiednio słone? Wystarczy wziąć trochę mięsa i spróbować końcówką naszego języka. Bez problemu powinniśmy poczuć smak. Jeżeli jest słone to w porządku, jeżeli mdłe trzeba koniecznie je doprawić.
Jeśli kotlet kleją się do Twoich rąk, wystarczy, że zwilżysz je wodą. Aby mięso było smaczniejsze i smakowało lepiej należy dodać przeciśnięty przez praskę ząbek bądź dwa czosnku.
W trakcie przygotowywania mięsa mielonego, aby smakowało lepiej, należy dodać do niego bułkę. Jak to zrobić? Kupujemy zwykłą bułkę w sklepie, może być także kajzerka. Kładziemy ją na grzejniku, by wyschła. Następnie moczymy ją w wodzie lub mleku. Potem dokładnie wyciskamy i dodajemy do naszego mięsa. Będzie ono wtedy na pewno bardziej smaczniejsze.
Obecnie można kupić w sklepie przyprawę do mięsa mielonego. Nie jest ona jednak wystarczająca i tak naprawdę trzeba dodatkowo doprawiać mięso solą i pieprzem.
Do kotletów mielonych, aby były smaczne, można dodać świeże zioła. Smakują wtedy wyśmienicie. Kotlety mielone najlepiej podawać z młodymi ziemniaczkami z koperkiem. Można również przygotować mizerię. Wszystko to razem smakuje naprawdę wyśmienicie.
Dinah