Jak zrobić leczo z kiełbasą?

Głównym składnikiem klasycznego leczo jest papryka. Leczo z kiełbasą często serwuje się z dodatkiem: pieczarek, cukinii (kabaczka).

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić leczo z kiełbasą?
fot. Fotolia
Do leczo z kiełbasą najlepiej pasuje dobra kiełbasa, na przykład podwawelska albo toruńska. Nie jest ona bardzo sucha i będzie idealnie smakować na ciepło.

Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią

Do leczo możesz dodać każdy rodzaj kiełbasy. Danie przygotujesz w jednym garnku:
  • w garnku rozgrzej kilka łyżek oleju lub oliwy,
  • wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę,
  • do naczynia wrzuć kilka ząbków czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę,
  • kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną paprykę i cukinię,
  • możesz dodać też inne warzywa, na przykład pieczarki czy bakłażana,
  • dodaj pomidory obrane ze skórki (możesz je zastąpić pomidorami z puszki lub pastą pomidorową),
  • całość przypraw suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem,
  • gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut.
Leczo z mięsem: co oprócz kiełbasy?

Jeśli lubisz mięsne potrawy, oprócz leczo z kiełbasą możesz przyrządzić je z piersią kurczaka, indykiem, mięsem wieprzowym lub dowolnym mięsem mielonym. Przygotowanie leczo rozpocznij od podsmażenia wybranego mięsa. Następnie dorzuć paprykę i inne warzywa pokrojone w kostkę. Na koniec dodaj pomidory i przyprawy.

Jak podawać leczo?

Pamiętaj, że leczo nie jest zupą i powinno mieć odpowiednio gęstą konsystencję. Leczo z kiełbasą może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs i dań mącznych na słono. Potrawę podawaj także z chlebem, ryżem i kaszą. Możesz też przełożyć gotowe leczo do słoików i je spasteryzować – tak przygotowane leczo można przechowywać w spiżarni, a przed podaniem wystarczy tylko je odgrzać.