Do leczo z kiełbasą najlepiej pasuje dobra kiełbasa, na przykład podwawelska albo toruńska. Nie jest ona bardzo sucha i będzie idealnie smakować na ciepło.
Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią
Do leczo możesz dodać każdy rodzaj kiełbasy. Danie przygotujesz w jednym garnku:
Jeśli lubisz mięsne potrawy, oprócz leczo z kiełbasą możesz przyrządzić je z piersią kurczaka, indykiem, mięsem wieprzowym lub dowolnym mięsem mielonym. Przygotowanie leczo rozpocznij od podsmażenia wybranego mięsa. Następnie dorzuć paprykę i inne warzywa pokrojone w kostkę. Na koniec dodaj pomidory i przyprawy.
Jak podawać leczo?
Pamiętaj, że leczo nie jest zupą i powinno mieć odpowiednio gęstą konsystencję. Leczo z kiełbasą może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs i dań mącznych na słono. Potrawę podawaj także z chlebem, ryżem i kaszą. Możesz też przełożyć gotowe leczo do słoików i je spasteryzować – tak przygotowane leczo można przechowywać w spiżarni, a przed podaniem wystarczy tylko je odgrzać.
Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią
Do leczo możesz dodać każdy rodzaj kiełbasy. Danie przygotujesz w jednym garnku:
- w garnku rozgrzej kilka łyżek oleju lub oliwy,
- wrzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę,
- do naczynia wrzuć kilka ząbków czosnku i pokrojoną w kostkę cebulę,
- kiedy cebula się zeszkli, dodaj pokrojoną paprykę i cukinię,
- możesz dodać też inne warzywa, na przykład pieczarki czy bakłażana,
- dodaj pomidory obrane ze skórki (możesz je zastąpić pomidorami z puszki lub pastą pomidorową),
- całość przypraw suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem,
- gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut.
Jeśli lubisz mięsne potrawy, oprócz leczo z kiełbasą możesz przyrządzić je z piersią kurczaka, indykiem, mięsem wieprzowym lub dowolnym mięsem mielonym. Przygotowanie leczo rozpocznij od podsmażenia wybranego mięsa. Następnie dorzuć paprykę i inne warzywa pokrojone w kostkę. Na koniec dodaj pomidory i przyprawy.
Jak podawać leczo?
Pamiętaj, że leczo nie jest zupą i powinno mieć odpowiednio gęstą konsystencję. Leczo z kiełbasą może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do mięs i dań mącznych na słono. Potrawę podawaj także z chlebem, ryżem i kaszą. Możesz też przełożyć gotowe leczo do słoików i je spasteryzować – tak przygotowane leczo można przechowywać w spiżarni, a przed podaniem wystarczy tylko je odgrzać.