Sos pomidorowy przygotowuje się na wiele różnych sposobów, w zależności od tego, do jakiej potrawy ma być wykorzystany oraz jakie składniki mamy pod ręką. W każdym wariancie jego zrobienie nie zajmuje więcej niż 30 minut, dzięki czemu szybko możemy się cieszyć jego unikalnym smakiem.
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy?
Trudno wyobrazić sobie domową pizzę bez sosu pomidorowego. Stanowi on podstawowy element, który spaja pozostałe składniki.
- Do przygotowania sosu pomidorowego do pizzy będą potrzebne: pomidory w puszce, czosnek, oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz i oliwa.
- Oliwę należy rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekany bardzo drobno czosnek.
- Chwilę podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą i smażymy do momentu, aż powstanie jednorodna masa.
- Sos przyprawiamy i chwilę smażymy. Gotowe.
Uwaga: Do sosu można dodać także skarmelizowaną wcześniej cebulę. Należy jednak pamiętać o tym, iż wówczas nie będzie idealnie gładki.
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków?
Gołąbki to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Robione z kapusty, ryżu i mięsa najlepiej smakują podane z sosem pomidorowym przygotowanym z koncentratu. Jak go zrobić?
- Do przygotowania sosu do gołąbków będą potrzebne: opakowanie koncentratu pomidorowego, bulion warzywny lub rosół, śmietana, sól i pieprz.
- Bulion lub rosół podgrzewamy, dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy kilka minut.
- Sos zagęszczamy przy pomocy śmietany, gotujemy jeszcze kilka minut i podajemy z gołąbkami. Smacznego.
Jak zrobić sos do spaghetti z pomidorów?
Sos pomidorowy to klasyczny dodatek do spaghetti. Odpowiednio przygotowany stanowi bazę, którą można łączyć z różnymi składnikami, takimi jak tuńczyk, podsmażone mięso mielone czy też pieczone warzywa.
- Do przygotowania sosu do spaghetti ze świeżych pomidorów będą potrzebne: świeże pomidory (najlepiej dojrzałe, aromatyczne), cebula, czosnek, sól, pieprz, świeże lub suszone oregano, świeża lub suszona bazylia. Opcjonalnie można dodać nieco tymianku, szałwii lub czerwone wino.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy posiekane w drobną kostkę czosnek i cebulę. Smażymy aż się zeszklą.
- Pomidory parzymy, obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Dorzucamy do czosnku i cebuli.
- Całość smażymy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Następnie całość blendujemy.
- Sos doprawiamy i chwilę gotujemy. Gotowe – taki sos można podawać od razu do spaghetti lub wymieszać go z mięsem lub innymi dodatkami.
Uwaga: Jeśli sos jest za gęsty – można go rozcieńczyć odrobiną bulionu.
SylaUla
Paulina Pola
Ewelina88
Iwonkastio
Ojj.... sosy, jak i przeciery też kupuję na tomaty.pl. Nie przepłacam, oszczędzam kasę i czas. Mówią, że czas to pieniądz. A dobry sos, to dobre jedzenie :D