Najlepsze dodatki do kalarepy i jej właściwości

  • 1

Kalarepa to dość zapomniane warzywo. Ze względu na smak i wartości odżywcze, warto jednak sobie o nim przypomnieć.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Najlepsze dodatki do kalarepy i jej właściwości
fot. Fotolia

Zamiast sięgać po pigułki, korzystajmy z tego co naturalnie zdrowe i naturalnie dobre. Dziś można w aptece kupić specyfiki dosłownie na wszystko, a specjaliści, szczególnie ci od marketingu, co rusz wymyślają jakieś nowe dolegliwości, na które serwują nam kolejne „cudowne lekarstwo”. Nie dajmy się jednak zwariować i sięgajmy po specyfiki… ale do pobliskiego warzywniaka czy przydomowego ogródka.

Takie warzywo jak kalarepa to skuteczny środek przyśpieszający funkcjonowanie układu trawiennego. Pomocny także przy wydzielaniu żółci i leczeniu zaparć. Skutecznie usuwa toksyny i - co ważne dla cukrzyków - utrzymuje zawartość cukru we krwi na stałym poziomie.

Spożywanie jej w nadmiarze nie służy osobom, które cierpią na kamicę nerkową, gdyż zawiera sporą ilość szczawianów. Nie jest także wskazana dla osób, które borykają się ze schorzeniami układu pokarmowego czy wrzodami - raczej powinny one zrezygnować z konsumpcji kalarepki.

Warzywo to znakomicie nadaje się na przygotowanie soku. W tym celu wybieramy młode i jędrne okazy - stare i przerośnięte sztuki w smaku są łykowate i zdecydowanie nie będą nadawały się na sok. Kalarepkę dokładnie myjemy, cienko obieramy, usuwamy zwiędłe i poplamione liście. Resztę kroimy na mniejsze kawałki i wyciskamy w sokowirówce.

Żeby naturalnie urozmaicić smak, warto dodać coś jeszcze, np. ogórka: te dwa warzywa fajnie się ze sobą łączą, ogórek dodaje delikatnej świeżości. Do smaku można doprawić także odrobiną mięty.

Drugą opcją wersji z ogórkiem jest przyprawienie soku koperkiem i odrobiną czosnku. Można także pokombinować z selerem naciowym, też jest to ciekawa kompozycja smakowa.

Kalarepa równie dobrze łączy się z sezonowymi owocami, zwłaszcza o delikatnym, lekko kwaskowym smaku, jak np. porzeczki. Do wersji soku z jabłkiem można również dodać marchewkę i seler, fundując sobie tym samym jeszcze więcej zdrowia.