Kalarepa - co to za warzywo?
Kalarepka należy do roślin kapustnych. Najlepiej wybierać te nieduże, o średnicy 3 - 8 cm. To proste - im mniejsza tym delikatniejsza w smaku i mniej włóknista. Sezon na kalarepę zaczyna się w połowie czerwca.
Znamy dwie odmiany kalarepy – białą i fioletową. Kalarepka zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, jest bogatym źródłem fosforu, zawiera także wapń i magnez. Przyspiesza przemianę materii, więc jest polecana osobom na diecie odchudzającej.
Kalarepkę można jadać na surowo jako przekąskę albo dodatek do dipów, dodawać do surówek, twarożku, podawać jako jarzynę w postaci duszonej. Doskonale smakuje zupa z kalarepki. Świetnie się ją zapieka z innymi warzywami w piekarniku. Najatrakcyjniej zaś wygląda i smakuje kalarepa nadziewana: farszem mięsnym, grzybowym, jarzynowym, jajecznym lub rybnym.
Przepisy na kalarepę - sałatki
Przepisy na kalarepę - kalarepki faszerowane
Przepisy na kalarepę - kalarepka duszona
Przepisy na kalarepę - zupy
Inne przepisy na dania z kalarepą
evita0007
Darth Vader
Nieładnie nieładnie, warzywka trzeba najpierw umyć :P