Co można zrobić z kalarepy?

  • 2

Oto zbiór najciekawszych przepisów na kalarepkę. Zobacz co można wyczarować z młodej kalarepy - kalarepki nadziewane, zupy, sałatki i wiele innych! Dowiedz się, z czym serwować kalarepę oraz jak długo ją piec lub gotować.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Co można zrobić z kalarepy?
fot. Adobe

Kalarepa - co to za warzywo?


Kalarepka należy do roślin kapustnych. Najlepiej wybierać te nieduże, o średnicy 3 - 8 cm. To proste - im mniejsza tym delikatniejsza w smaku i mniej włóknista. Sezon na kalarepę zaczyna się w połowie czerwca.

Znamy dwie odmiany kalarepy – białą i fioletową. Kalarepka zawiera witaminy z grupy B, witaminę C, jest bogatym źródłem fosforu, zawiera także wapń i magnez. Przyspiesza przemianę materii, więc jest polecana osobom na diecie odchudzającej.

Kalarepkę można jadać na surowo jako przekąskę albo dodatek do dipów, dodawać do surówek, twarożku, podawać jako jarzynę w postaci duszonej. Doskonale smakuje zupa z kalarepki. Świetnie się ją zapieka z innymi warzywami w piekarniku. Najatrakcyjniej zaś wygląda i smakuje kalarepa nadziewana: farszem mięsnym, grzybowym, jarzynowym, jajecznym lub rybnym.

Przepisy na kalarepę - sałatki


sałatka z kalarepy


Przepisy na kalarepę - kalarepki faszerowane

 

 

kalarepa faszerowana

 


Przepisy na kalarepę - kalarepka duszona

 

 

kalarepa duszona

 

Przepisy na kalarepę - zupy

 

zupa z kalarepy

 


Inne przepisy na dania z kalarepą

 


zapiekanka z kalarepy