Na pewno na Twoim stole zagościły już przysmaki z dyni, a z jesiennych spacerów po lesie wracasz z koszem pełnym prawdziwków, kani i innych grzybów. Co zrobić z darami lasu? Grzyby możesz suszyć, marynować, wykorzystywać na bieżąco. W październiku grzybowe szaleństwo się opłaca, bo za dodane przepisy na Gotujmy przyznajemy dodatkowe 20 wirtuali. Zobacz, co jeszcze jest w cenie!
ZAPIEKANKI WARZYWNE
Zapiekanki obiadowe z warzyw, przygotowane w dużej porcji, by starczyło dla wszystkich domowników! Zachęcamy do wykorzystania warzyw dostępnych w tym miesiącu: ziemniaków, dyni, bakłażana, brokuła, kalafiora, cukinii, cebuli i wielu innych! W przepisie możesz wykorzystać także inne produkty, takie jak ryż czy makaron, jednak pamiętaj, by główną rolę grały tutaj warzywa.
Pamiętaj: przepis, który chcesz dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia!
DANIA Z GRZYBAMI
Liczymy na kreatywność - docenimy przepisy z wykorzystaniem grzybów. Z promowania wyłączamy przepisy uznane przez moderatorów za zbyt proste, np. jajecznica z grzybami czy tosty z grzybami nie otrzymają dodatkowych punktów w tym miesiącu. Pamiętaj, by grzyby stanowiły istotny składnik dania, a nie jedynie dodatek.
Uwaga: w przepisach wykorzystuj świeże grzyby, w lasach jest prawdziwy wysyp! Ususzone w ostatnim sezonie przydadzą Ci się na Boże Narodzenie :)
DYNIA
Nie moglibyśmy pominąć tej królowej jesieni! Uwielbiamy dynię pieczoną, gotowaną, w postaci dyniowej zupy, a nawet ciasta. Korzystaj z różnych odmian dyni i pokaż nam swoje popisowe dania!
PIGWA I PIGWOWIEC
Pigwę można wykorzystać do przygotowania pigwówki albo idealnego dodatku do herbaty, jakim jest konfitura z pigwy. Owoce doskonale sprawdzają się także w przeróżnych wypiekach. Czekamy na kreatywne pomysły!
CIASTA MARCHEWKOWE
Wolisz puszyste ciasto marchewkowe, a może ciężkie, bardzo wilgotne, przełożone kremem? Docenimy każdy pomysł na ciasto z marchewką!
CIASTA Z ORZECHAMI
Mówi się, że kiedy są orzechy, to w lasach pusto, bo grzybów brak... tegoroczny październik temu przeczy: mamy zarówno dużo grzybów jak i orzechy. Zachęcamy do wykorzystania orzechów włoskich i laskowych: dodaj przepis na ciasto orzechowe albo wypieki w wersji mini, czyli małe ciasteczka z orzechami i zdobądź dodatkowe punkty!
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Jakie przepisy warto dodawać w październiku?
ZAPIEKANKI WARZYWNE
Zapiekanki obiadowe z warzyw, przygotowane w dużej porcji, by starczyło dla wszystkich domowników! Zachęcamy do wykorzystania warzyw dostępnych w tym miesiącu: ziemniaków, dyni, bakłażana, brokuła, kalafiora, cukinii, cebuli i wielu innych! W przepisie możesz wykorzystać także inne produkty, takie jak ryż czy makaron, jednak pamiętaj, by główną rolę grały tutaj warzywa.
Pamiętaj: przepis, który chcesz dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia!
DANIA Z GRZYBAMI
Liczymy na kreatywność - docenimy przepisy z wykorzystaniem grzybów. Z promowania wyłączamy przepisy uznane przez moderatorów za zbyt proste, np. jajecznica z grzybami czy tosty z grzybami nie otrzymają dodatkowych punktów w tym miesiącu. Pamiętaj, by grzyby stanowiły istotny składnik dania, a nie jedynie dodatek.
Uwaga: w przepisach wykorzystuj świeże grzyby, w lasach jest prawdziwy wysyp! Ususzone w ostatnim sezonie przydadzą Ci się na Boże Narodzenie :)
DYNIA
Nie moglibyśmy pominąć tej królowej jesieni! Uwielbiamy dynię pieczoną, gotowaną, w postaci dyniowej zupy, a nawet ciasta. Korzystaj z różnych odmian dyni i pokaż nam swoje popisowe dania!
PIGWA I PIGWOWIEC
Pigwę można wykorzystać do przygotowania pigwówki albo idealnego dodatku do herbaty, jakim jest konfitura z pigwy. Owoce doskonale sprawdzają się także w przeróżnych wypiekach. Czekamy na kreatywne pomysły!
CIASTA MARCHEWKOWE
Wolisz puszyste ciasto marchewkowe, a może ciężkie, bardzo wilgotne, przełożone kremem? Docenimy każdy pomysł na ciasto z marchewką!
CIASTA Z ORZECHAMI
Mówi się, że kiedy są orzechy, to w lasach pusto, bo grzybów brak... tegoroczny październik temu przeczy: mamy zarówno dużo grzybów jak i orzechy. Zachęcamy do wykorzystania orzechów włoskich i laskowych: dodaj przepis na ciasto orzechowe albo wypieki w wersji mini, czyli małe ciasteczka z orzechami i zdobądź dodatkowe punkty!
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
alien1985
BozenaMatuszczyk
kuchenny świat
cherry
zbysiowa
Aby przepis z użyciem puree z dyni był promowany, opisz jego wykonanie.
Ag.Zetka
cherry
Szklanka orzechów to nie aż tak znowu mało ;o) Zalicza się :)
Ag.Zetka
Pytam m.in.w nawiązaniu do swojego przepisu na kruche ze śliwkami i orzechową bezą, w której to była wspomniana szklanka orzechów, a który nie został zaliczony do kategorii promowanej ;)
cherry
Przeoczenie, już jest w promowanej :) PS w takich przypadkach proszę kontaktować się z moderatorkami, na pewno zadziałają szybko i fachowo. Buziaki! :*
Habibi & Cats
misia5
Nie. Promowane są tylko dynie.
zbysiowa
Uzupełnię swoją odpowiedź, ponieważ nie wszyscy ją zrozumieli. W składnikach podajemy oczywiście dynię, nie puree ( nie promujemy przetworzonej tylko świeżą) Następnie opisać przygotowanie puree w jednym z etapów przygotowania danej potrawy :)
redakcja
Kochani,
ponieważ część z Was jako składnik przepisu podaje "puree z dyni" bez opisu, jak to puree zostało przygotowane (a przepisy mogą się różnić) chcemy wyjaśnić, że koniecznie trzeba w opisie przygotowania podać, jak zrobić puree.
Jeszcze czytelniej będzie, jeśli jako grupa składników pojawią się te, które wchodzą w skład dyniowego puree (podobnie jak np. w przypadku sosu beszamelowego, który wprawdzie jest składnikiem większego dania, a jednak nie występuje jako osobny składnik, bo wymaga użycia kilku produktów i podania opisu przygotowania).