PLACKI ZIEMNIACZANE Placki ziemniaczane sycące, proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Placki ziemniaczane każdy zna i najczęściej lubi. Bez względu czy serwowane są na ostro, czy na słodko.
TRADYCYJNE: Przygotowuje się je z surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i przypraw. Do ciasta można też dodać cebulę, tartą dynię, cukinię, jabłka, pieczarki, żółty ser a nawet wędlinę. Z kolei łyżka śmietany sprawi, że placki będą bardziej puszyste. Najlepiej od razu po usmażeniu odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać na stół. Tylko wtedy zachowają pełną chrupkość.
LATKES: rodzaj placków ziemniaczanych serwowanych na żydowskie święto Chanuka. Ziemniaki i cebulę starte na latkes się odciska. Najczęściej latkes smaży się w postaci małych, ale dość wysokich placków przypominających z wyglądu hamburgery.
ROSTI: placki ziemniaczane na sposób szwajcarski. Przygotowuje się je z ziemniaków gotowanych w mundurkach, obranych i startych na grubej bądź średniej tarce. W zależności z jakiego regionu Szwajcarii placki będą serwowane z różnymi dodatkami. Może to być makaron, boczek, ser, cebula, czy kminek. Na wierzch kleks śmietany.
TRADYCYJNE: Przygotowuje się je z surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i przypraw. Do ciasta można też dodać cebulę, tartą dynię, cukinię, jabłka, pieczarki, żółty ser a nawet wędlinę. Z kolei łyżka śmietany sprawi, że placki będą bardziej puszyste. Najlepiej od razu po usmażeniu odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać na stół. Tylko wtedy zachowają pełną chrupkość.
LATKES: rodzaj placków ziemniaczanych serwowanych na żydowskie święto Chanuka. Ziemniaki i cebulę starte na latkes się odciska. Najczęściej latkes smaży się w postaci małych, ale dość wysokich placków przypominających z wyglądu hamburgery.
ROSTI: placki ziemniaczane na sposób szwajcarski. Przygotowuje się je z ziemniaków gotowanych w mundurkach, obranych i startych na grubej bądź średniej tarce. W zależności z jakiego regionu Szwajcarii placki będą serwowane z różnymi dodatkami. Może to być makaron, boczek, ser, cebula, czy kminek. Na wierzch kleks śmietany.