Placki ziemniaczane - rodzaje

Placki ziemniaczane to nie tylko nasza specjalność - jakie inne rodzaje placków na bazie ziemniaków nosi nasza planeta? Sprawdź!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Placki ziemniaczane - rodzaje
PLACKI ZIEMNIACZANE Placki ziemniaczane sycące, proste w przygotowaniu i niebywale smaczne. Placki ziemniaczane każdy zna i najczęściej lubi. Bez względu czy serwowane są na ostro, czy na słodko.

TRADYCYJNE: Przygotowuje się je z surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i przypraw. Do ciasta można też dodać cebulę, tartą dynię, cukinię, jabłka, pieczarki, żółty ser a nawet wędlinę. Z kolei łyżka śmietany sprawi, że placki będą bardziej puszyste. Najlepiej od razu po usmażeniu odsączyć je z tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać na stół. Tylko wtedy zachowają pełną chrupkość.

LATKES: rodzaj placków ziemniaczanych serwowanych na żydowskie święto Chanuka. Ziemniaki i cebulę starte na latkes się odciska. Najczęściej latkes smaży się w postaci małych, ale dość wysokich placków przypominających z wyglądu hamburgery.

ROSTI: placki ziemniaczane na sposób szwajcarski. Przygotowuje się je z ziemniaków gotowanych w mundurkach, obranych i startych na grubej bądź średniej tarce. W zależności z jakiego regionu Szwajcarii placki będą serwowane z różnymi dodatkami. Może to być makaron, boczek, ser, cebula, czy kminek. Na wierzch kleks śmietany.