Rosół to jedna z
tradycyjnych polskich potraw. W odróżnieniu od wielu innych zup
nie zagęszcza się jej, zaś sam proces przygotowywania trwa stosunkowo długo. Dzięki temu
rosół jest klarowny i esencjonalny. Jego podstawą jest
mięso oraz
włoszczyzna.
Pyszny rosół można przygotować zarówno z drobiu (najczęściej kurczaka, choć wykorzystywane jest także
mięso kaczki), jak też wołowiny czy nawet baraniny.
Jak ugotować rosół? Wystarczy wszystkie składniki należy umieścić w zimnej wodzie, powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Dzięki temu smaki zawarte w warzywach i mięsie przechodzą do
wywaru, który po doprawieniu nazywamy rosołem.
Najczęściej rosół podaje się z
makaronem - nitkami, wstążkami albo lanymi kluskami. Niektórzy serwują go z dodatkiem
ziemniaków a wśród licznych receptur można znaleźć także takie, w których występuje
z ryżem, kaszą, kołdunami lub
mięsnymi pulpecikami.
Jeśli okaże się, że przygotowany przez Was
rosół jest zbyt tłusty, wystarczy po ugotowaniu odstawić go do ostygnięcia, a następnie przelać przez papierowy filtr stosowany do parzenia kawy. Zbędny tłuszcz osiądzie na filtrze, a
zupa stanie się "chudsza".
Znajdźcie swój idealny przepis na rosół – w wersji polskiej, chińskiej czy nawet tajskiej!