Kilka uwag o winie

Cenne wskazówki na temat wina, jak kupować i wykorzystywać wino w kuchni

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kilka uwag o winie
Większość win robi się z fioletowych winogron. Aby otrzymać wino białe, trzeba usunąć skórki, zanim oddadzą barwnik. Skórki zawierają też przeważającą część przeciwutleniaczy, które składają się na sukces leczniczy win. Wiele przeciwutleniaczy zawartych w skórkach znajduje się także w soku.

Jak kupować?
Zarówno do gotowania, jak i do bezpośredniego spożycia wybieramy wino wg własnego gustu. Unikajmy tanich win, w których jest zwykle mnóstwo sodu.

Jedna zasada - jeśli nie pijamy wina, nie dodawajmy go do potraw.

Do czego czerwone wino? Czerwone wino podaje się do wielu dań. Do ryb, kurczaka i jaj serwuje się lżejsze wina np. Beaujolais lub Pinot Noir. Do bardziej tłustych potraw-wołowiny, jagnięciny i gulaszy pasuje Shiraz, Cabernet lub Zinfandel.

Gdy zostanie nam trochę wina, zamiast je wylewać, nakładamy łyżką do foremek do lodu i zamrażamy. Gotowe kostki przekładamy do zamykane plastikowej torebki i w razie potrzeby dodajemy do potraw.

Jak usunąć z butelki kawałki korka?
Na karafkę nakładamy filtr do kawy i przecedzamy przezeń wino; korek zostanie na filtrze. Wino zostawiamy w karafce lub przelewamy z powrotem do butelki.