Większość win robi się z fioletowych winogron. Aby otrzymać wino białe, trzeba usunąć skórki, zanim oddadzą barwnik. Skórki zawierają też przeważającą część przeciwutleniaczy, które składają się na sukces leczniczy win. Wiele przeciwutleniaczy zawartych w skórkach znajduje się także w soku.
Jak kupować? Zarówno do gotowania, jak i do bezpośredniego spożycia wybieramy wino wg własnego gustu. Unikajmy tanich win, w których jest zwykle mnóstwo sodu.
Jedna zasada - jeśli nie pijamy wina, nie dodawajmy go do potraw.
Do czego czerwone wino? Czerwone wino podaje się do wielu dań. Do ryb, kurczaka i jaj serwuje się lżejsze wina np. Beaujolais lub Pinot Noir. Do bardziej tłustych potraw-wołowiny, jagnięciny i gulaszy pasuje Shiraz, Cabernet lub Zinfandel.
Gdy zostanie nam trochę wina, zamiast je wylewać, nakładamy łyżką do foremek do lodu i zamrażamy. Gotowe kostki przekładamy do zamykane plastikowej torebki i w razie potrzeby dodajemy do potraw.
Jak usunąć z butelki kawałki korka? Na karafkę nakładamy filtr do kawy i przecedzamy przezeń wino; korek zostanie na filtrze. Wino zostawiamy w karafce lub przelewamy z powrotem do butelki.
Jak kupować? Zarówno do gotowania, jak i do bezpośredniego spożycia wybieramy wino wg własnego gustu. Unikajmy tanich win, w których jest zwykle mnóstwo sodu.
Jedna zasada - jeśli nie pijamy wina, nie dodawajmy go do potraw.
Do czego czerwone wino? Czerwone wino podaje się do wielu dań. Do ryb, kurczaka i jaj serwuje się lżejsze wina np. Beaujolais lub Pinot Noir. Do bardziej tłustych potraw-wołowiny, jagnięciny i gulaszy pasuje Shiraz, Cabernet lub Zinfandel.
Gdy zostanie nam trochę wina, zamiast je wylewać, nakładamy łyżką do foremek do lodu i zamrażamy. Gotowe kostki przekładamy do zamykane plastikowej torebki i w razie potrzeby dodajemy do potraw.
Jak usunąć z butelki kawałki korka? Na karafkę nakładamy filtr do kawy i przecedzamy przezeń wino; korek zostanie na filtrze. Wino zostawiamy w karafce lub przelewamy z powrotem do butelki.