Przyrządzanie potraw na parze jest najzdrowszą formą obróbki cieplnej. Żywność gotowana w ten sposób zachowuje witaminy i składniki mineralne, które wypukiwane są podczas tradycyjnego gotowania w wodzie. Ta metoda gotowania pozwala również na zachowanie naturalnego koloru, smaku i konsystencji przyrządzanych dań!
Bardzo popularne ostatnio gotowanie warzyw, ma wiele atutów - ugotowane al dente zachowają jędrność i piękny kolor. Dzięki parze, kalafior, brokuły, szparagi, ziemniaki czy papryka zyskują bardziej wyszukany smak - wystarczy je tylko wzbogacić o ulubione zioła i przyprawy! Aby dodatkowo spotęgować ich aromat, do gotującej się wody włożyć możesz kilka aromatycznych gałązek, kostkę bulionową, a nawet wlać odrobinę białego wina!
Oto nasze propozycję dań ugotowanych na parze!
Smakołyki z pary
Wiosną mamy ochotę na potrawy lekkie i smaczne. Idealną do tego propozycją okaże się receptura dodana przez Malinka5! Jej pomysł na ziołowy kurczak na parze z sosem rzodkiewkowym, spisze się doskonale podczas rodzinnych spotkań i uroczystości!
Wspaniały przepis na surówkę z kapustnymi na parze dodała dorota20w! Czerwona kapusta, brokuł, marchewka i koper to połączenie, które zaskoczy wszystkich!
Nie można przejść obojętne także obok receptur Cukiereczek13, która udostępniła godne polecenia przepisy na roladki na parze z dynią oraz musztardowego kurczaka na parze z pomidorem! Autorka tych znakomitości, jak zawsze zadbała także o apetyczną oprawę podawanych dań!
Jeśli macie ochotę na słodką odmianę, koniecznie przygotujcie bułki na parze z musem dyniowo- cynamonowym według kugelchen! Jesteśmy przekonani, że taki rodzaj potrawy przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale również wszystkim maluchom!
Zachęcamy do korzystania ze skarbnicy naszych sprawdzonych przepisów, oraz dodawania własnych pomysłów na dania z parowaru!
Polecamy także: jajecznica na parze ze szczypiorkiem >>>
Nina W.
Dinah
weronikaS
Natsumi
karola25