Produkty suche jak kasze, cukier, fasola, groch, makaron wymagają szczelnie zamkniętych, plastikowych lub szklanych pojemników, chroniących przed wilgocią, i pokojowej temperatury. W metalowych lub szklanych pojemnikach przechowuje się także kawę, herbatę, suche ciasteczka, suszone grzyby. Wszystkie te produkty z wyjątkiem mąki, prawidłowo przechowane, przetrwają rok. Wędliny (suche kiełbasy, całe szynki, salami, kabanosy) i owoce, zwykle chowane do lodówki, lepiej znoszą przewiewną piwnicę, gdzie nie robią się oślizłe i nie czernieją (np. banany). Produkty umieszczane w lodówce muszą być zapakowane, co zabezpieczy je przed wysychaniem i przenikaniem zapachów. Obecnie w każdym sklepie gospodarstwa domowego znaleźć można ogromny wybór “wyspecjalizowanych” opakowań do żywności, w tym rozmaitych folii i toreb. Sałata i szparagi lepiej przechowują się owinięte lnianą, wilgotną ściereczką. Świeże mięso i ryby, wymagające temp. 2-4°C, umieszcza się w szklanych, zamkniętych naczyniach na górnej półce lodówki. Wiele osób kupuje mięso w dużych supermarketach, prawidłowo zapakowane do przechowania i, co istotne, z datą ważności. Większość etykietek na produktach spożywczych posiada informację o sposobie ich przechowywania, warto się do nich zastosować.