Liście laurowe zwane wawrzynem rosną na wiecznie zielonych krzewach lub drzewach w rejonach Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Są rośliną przyprawową. Liście laurowe zawierają olejki eteryczne, garbniki i związki goryczowe. Mają przyjemny zapach i korzenno-gorzki smak, należy je jednak stosować z umiarem bo potrawa może zgorzknieć (zrobi się nie smaczna). Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i apetyt, zapobiega wzdęciom i zaburzeniom żołądkowym, ma działanie moczopędne, bakteriobójcze i przeciwzapalne. W kuchni najczęściej wykorzystuje się liście suszone, tę przyprawę możemy jednak uprawiać w domu obok innych ziół i stosować świeże liście. Latem roślinę wystawiamy do ogrodu lub na taras. Lubi miejsca lekko cieniste i ziemię dobrze nawożoną.
Liście laurowe zwane tez bobkowymi stosujemy w całości lub rozkruszone. Dodają smaku potrawom mięsnym (dziczyzna, wołowe, drób), zawiesistym zupom (ziemniaczanej, grochowej, fasolowej, kapuśniakowi, żurowi, flakom), sosom, gulaszom. Liście laurowe są niezastąpionym dodatkiem do marynat warzywnych, mięsnych, rybnych i grzybów oraz aromatyzowania octu. W potrawach gotowanych najlepiej je trzymać 15-20 minut.
Liść laurowy jest doskonałym środkiem zapobiegającym szkodnikom; jeden lub dwa listki włożone do pojemnika z mąką, ryżem czy innymi produktami spożywczymi odstraszają wołki zbożowe.