Krojenie cebuli – Porady.
- Aby zapobiec łzawieniu włóż cebulę do lodówki na pół godziny przed krojeniem, lub na 10 minut do zamrażarki. * Należy unikać jej zamarznięcia.
- Używaj tylko ostrego noża. Tępe ostrze zamiast ciąć - miażdży, co powoduje wydzielanie się większej ilości drażniących substancji.
- Krojąc zacznij od jej górnego końca. Najwięcej drażniących substancji znajduje się w dolnej części główki cebuli, czyli tam, gdzie wrasta korzonkami w ziemię. Substancje te oprócz właściwości drażniących posiadają właściwości konserwujące, więc jeśli skroimy w ten sam sposób tylko część główki cebuli, pozostały kawałek będzie się lepiej trzymał w lodówce i np. nie wykiełkuje.
- Kolejnym sposobem jest krojenie cebuli pod wodą, – np. w dużej misce z wodą, lub w zlewie. Tutaj należy zachować ostrożność, gdyż mętna woda i brak dobrej widoczności może sprzyjać skaleczeniom.
- Inną skuteczną (ponoć) metodą jest umieszczenie w jamie ustnej podczas krojenia kawałka chleba tak, aby częściowo wystawał na zewnątrz. Niektórzy twierdzą, że to działa, choć w zamian występuje problem ze „ślinotokiem”.
(A dlaczego „płaczemy” podczas krojenia, szatkowania, ścierania( itp.) cebuli? "Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę, zawartymi w cebuli, powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe. Kwasy te samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie." / źródło Wikipedia)
- Aby zapobiec łzawieniu włóż cebulę do lodówki na pół godziny przed krojeniem, lub na 10 minut do zamrażarki. * Należy unikać jej zamarznięcia.
- Używaj tylko ostrego noża. Tępe ostrze zamiast ciąć - miażdży, co powoduje wydzielanie się większej ilości drażniących substancji.
- Krojąc zacznij od jej górnego końca. Najwięcej drażniących substancji znajduje się w dolnej części główki cebuli, czyli tam, gdzie wrasta korzonkami w ziemię. Substancje te oprócz właściwości drażniących posiadają właściwości konserwujące, więc jeśli skroimy w ten sam sposób tylko część główki cebuli, pozostały kawałek będzie się lepiej trzymał w lodówce i np. nie wykiełkuje.
- Kolejnym sposobem jest krojenie cebuli pod wodą, – np. w dużej misce z wodą, lub w zlewie. Tutaj należy zachować ostrożność, gdyż mętna woda i brak dobrej widoczności może sprzyjać skaleczeniom.
- Inną skuteczną (ponoć) metodą jest umieszczenie w jamie ustnej podczas krojenia kawałka chleba tak, aby częściowo wystawał na zewnątrz. Niektórzy twierdzą, że to działa, choć w zamian występuje problem ze „ślinotokiem”.
(A dlaczego „płaczemy” podczas krojenia, szatkowania, ścierania( itp.) cebuli? "Cebula zawiera enzym LFS, który po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę, zawartymi w cebuli, powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe. Kwasy te samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie." / źródło Wikipedia)