Każdego dnia używamy noża kilkadziesiąt razy. Istnieją różne rodzaje noży, które pomogą pokroić miękki ser, chrupiący chleb czy nawet poradzą sobie z przecięciem kości na zupę. Główne rodzaje noży to:
- Do filetowania , jest wąski, giętki i dość długi. Doskonały do filetowania ryb i drobiu.
- Do chleba , ma charakterystyczne ząbki i jest długi. Dzięki niemu pokroimy świeżutki chleb w ładne, równe kromki.
- Uniwersalny, jest podobny do noża szefa kuchni ale znacznie krótszy.
- Do obierania to mały i poręczny nóż, doskonale sprawdza się, jak wskazuje jego nazwa, przy obieraniu, np. ziemniaków, do krojenia ale także wycinania fantazyjnych dekoracji.
- Do sera, ma specjały kształt do którego nie przyklei się nawet miękki ser.
- Tasak poradzi sobie z kością w mięsie.
Pamiętajmy o tym, by noże myć ręcznie. Mycie w zmywarkach powoduje, że szybciej się tępią. Od razu po umyciu nóż powinno się wytrzeć i najlepiej przykleić go do magnetycznej taśmy. U nas dość popularne są drewniane bloki do przechowywania noży - ja jednak ich nie polecam - z biegiem czasu gromadzą się w nich zanieczyszczenia.
Ostrza noży mogą być ceramiczne, tytanowe lub stalowe. Ostrza ceramiczne są lekkie i ostre, tytanowe charakteryzują się duża wytrzymałością, są lekkie i giętkie, niestety najdroższe. Natomiast te ostatnie są najbardziej popularne, bo są najtańsze, jednakże najszybciej się tępią.
Kupując dobry nóż zwróćmy też uwagę czy dobrze leży nam w dłoni i czy ma solidną oraz dobrze zamocowaną rękojeść.
Nina W.