Kuchenne noże i ich rodzaje

  • 1

Nóż jest dla mnie podstawą w kuchni. Musi być solidny i ostry jak brzytwa. Jakie rodzaje wyróżniamy i jak należy o nie dbać?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kuchenne noże i ich rodzaje
fot. Fotolia

Każdego dnia używamy noża kilkadziesiąt razy. Istnieją różne rodzaje noży, które pomogą pokroić miękki ser, chrupiący chleb czy nawet poradzą sobie z przecięciem kości na zupę. Główne rodzaje noży to:

- Szefa kuchni, to solidny, duży i sztywny nóż. Poradzi sobie niemal ze wszystkim, co zechcemy pokroić. Najlepiej nadaje się do krojenia dużych kawałków mięsa, warzyw czy owoców. Dla mnie jest niezastąpiony w kuchni.

- Do filetowania , jest wąski, giętki i dość długi. Doskonały do filetowania ryb i drobiu.

- Do chleba , ma charakterystyczne ząbki i jest długi. Dzięki niemu pokroimy świeżutki chleb w ładne, równe kromki.

- Uniwersalny, jest podobny do noża szefa kuchni ale znacznie krótszy.

- Do obierania to mały i poręczny nóż, doskonale sprawdza się, jak wskazuje jego nazwa, przy obieraniu, np. ziemniaków, do krojenia ale także wycinania fantazyjnych dekoracji.

- Do sera, ma specjały kształt do którego nie przyklei się nawet miękki ser.

- Tasak poradzi sobie z kością w mięsie.

Pamiętajmy o tym, by noże myć ręcznie. Mycie w zmywarkach powoduje, że szybciej się tępią. Od razu po umyciu nóż powinno się wytrzeć i najlepiej przykleić go do magnetycznej taśmy. U nas dość popularne są drewniane bloki do przechowywania noży - ja jednak ich nie polecam - z biegiem czasu gromadzą się w nich zanieczyszczenia.

Ostrza noży mogą być ceramiczne, tytanowe lub stalowe. Ostrza ceramiczne są lekkie i ostre, tytanowe charakteryzują się duża wytrzymałością, są lekkie i giętkie, niestety najdroższe. Natomiast te ostatnie są najbardziej popularne, bo są najtańsze, jednakże najszybciej się tępią.

Kupując dobry nóż zwróćmy też uwagę czy dobrze leży nam w dłoni i czy ma solidną oraz dobrze zamocowaną rękojeść.