Pyszne porzeczki wykorzystać możecie w kuchni na wiele różnych sposobów! W upalny dzień warto przygotować z nich pożywny kompot, lub zrobić orzeźwiającą galaretkę. Owoce te świetnie spiszą się także we wszelakich ciastach, babeczkach i innych deserach! Dojrzałe i jędrne to świetne produkty na konfiturę lub smakowity dżem, który podawać możecie do pieczonych mięs, grillowanego sera czy pieczywa!
Kwaskowa nuta
Lubisz urozmaicać sobie zwyczajne, codzienne menu? Nic w tym trudnego, wystarczy odpowiednio użyć ulubionego składnika i gotowe! Jaga85 wie o tym doskonale i dlatego podaje oryginalne przepisy na filet z czarną porzeczką, który pysznie zasmakuję z młodymi ziemniaczkami lub ryżem. Autorka ta, udostępniła także recepturę na galaretką z czerwonych porzeczek- wprost idealną na świeże pieczywo.
Świetne i godne polecenia pomysły na wykorzystanie uwielbianych owoców ma Cukiereczek 13! Jej cytrynowo- makowe babeczki z porzeczką oraz torcik piernikowy z czarną porzeczką zrobią furorę w letnim sezonie! Podawać je możecie zarówno na co dzień jak i od święta.
Na bardzo wyjątkowe okazje, zaserwować możecie swoim gościom cudowną beze z frużeliną porzeczkową podaną przez mysza75. W tym ciekawym deserze nie brakuje również słodkiej kremówki i aromatycznego cukru waniliowego.
Naszą ostatnią propozycją będą mini serniczki z czerwoną porzeczką według 2milutka! Ten wspaniały i pulchny deser z orzeźwiającym dodatkiem stanie się ucztą dla wszystkich którzy zechcą go spróbują!
Mamy nadzieję, że dodane przez nas propozycję przypadną Wam do gustu i zachęcą po kulinarnych eksperymentów z użyciem porzeczek. Zapraszamy do umieszczania Waszych wariacji kuchennych na ich temat!