Rolada orzechowa - krok po kroku

  • 1

Przepis na roladę orzechową z kremem śmietankowym z mascarpone i delikatnymi brzoskwiniami.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Rolada orzechowa - krok po kroku
Podstawą udanej rolady jest ciasto biszkoptowe klasyczne lub z dodatkami takimi jak: kakao, orzechy, zielona herbata. Powinno być pieczone dość krótko inaczej zbyt wyschnie i popęka podczas zwijania. Czas pieczenia zwykle nie przekracza 15 minut przy temperaturze 180 stopni.

 

 

Rolada orzechowa krok po kroku - od przygotowania kremu i ciasta do dekoracji gotowego wypieku


 

 

1. Brzoskwinie osącz, pokrój w kostkę, skrop łyżką rumu. 200 ml kremówki ubij z łyżką cukru waniliowego i soku cytrynowego, wymieszaj z 25 dag mascarpone. Dodaj brzoskwinie.

 

2. 6 żółtek utrzyj z 6 łyżkami cukru i 4 łyżkami wrzątku. Dodaj pianę z 6 białek, 5 łyżek mąki i 4 łyżki zmielonych orzechów. Rozsmaruj na pergaminie. Piecz 12 min (180 st.). Ostudź, nanieś krem.

 

3. Zwiń roladę, powoli odklejając pergamin, na którym ciasto się piekło. Roladę zawiń w folię, ułóż na półmisku szwem do dołu. Chłodź ok. godziny. Przed podaniem roladę odwiń z folii.

 

4. Ubij 200 ml kremówki ze śmietan-fiksem. Roladę posmaruj 1/2 kremówki i posyp 5 łyżkami orzechów wymieszanych z łyżką kawy. Z reszty kremówki wyciśnij na wierzchu rozetki i ozdób orzechami.

 

 

NASZE RADY DOTYCZĄCE ROLAD:

  • Krem zwłaszcza na bazie kremówki – możesz usztywnić żelatyną (łyżeczka na szklankę śmietany). Dzięki temu krem nie rozpłynie się, nawet jeśli rolada dłużej postoi na stole.

 

  • Ciasto rozsmaruj równą, cienką warstwą na pergaminie, najlepiej natłuszczonym – wtedy łatwiej będzie go zdjąć po upieczeniu.

 

  • Jeśli ciasta i kremu nie przygotowujesz równocześnie, z ciepłego ciasta zdejmij pergamin i pomagając sobie ściereczką, zwiń je w roladę. Gdy krem będzie gotowy, delikatnie rozwiń ciasto, posmaruj nadzieniem i ponownie zwiń.

 

  • Kiedy mimo wszystko ciasto pęknie, nie ma dramatu. Posmaruj je kremem lub bitą śmietaną i posyp np. orzechami lub czekoladą.


Przepis pochodzi z Pani domu